Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Subotici priznanje „Mala Evropa”

13.05.2013.

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (BiH) dodelio je gradu Subotici priznanje za najtolerantniju lokalnu zajednicu u regionu. Priznanje „Mala Evropa” gradonačelniku Subotice Modestu Duliću uručio je predsednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo.

6784_1.jpg

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini svake godine povodom Dana Evrope dodeljuje priznanja kolektivima i pojedincima koji su doprineli procesu evropskih integracija, kako u BiH tako i u regionu, odnosno izgradnji multikulturalnih sredina, rekao je, tim povodom, Predrag Praštalo.

- Smatramo da je Subotica pozitivan primer ne samo u Srbiji i regionu nego i u celoj Evropi kako je moguće da ljudi različitih kultura, nacija i religija u miru žive i sarađuju, da budu prijatelji, da izgrađuju bolje društvene odnose i neguju kulturu različitosti. Većina naših evropskih partnera složila se u toj oceni, tako da je Subotica u tom smislu jednom nogom u Evropi. Da je po Subotici, Srbija bi već bila u Evropskoj uniji, kazao je Predrag Praštalo.

Gradonačelnik Modest Dulić je istakao da se Evropa temelji na vrednostima koje su proistekle iz borbe protiv fašizma i pobede nad nacizmom na principima i postulatima mira, tolerancije i čovekoljublja koji su u osnovi subotičkog bića koje se neguje i gradi vekovima.

- Taj stepen tolerancije i mira, uvažavanja i saradnje, nismo postigli pregovorima preko međunarodnih mirotvoraca nego smo to postigli međusobnom komunikacijom kroz vekove. Jedino sredina kao što je naša, multikulturalna, multinacionalna i multikonfesionalna, koja teži interkulturalnosti, može da proizvede i baštini te vrednosti, uz uvažavanje legitimnog prava različitih nacionalnih zajednica da neguju svoj identitet, kazao je gradonačelnik Dulić.

On je dodao da se to najbolje sprovodi kroz kulturu, zbog čega Subotica, kako je rekao, izdvaja značajna sredstva upravo za promosivanje kulturnih aktivnosti nacionalnih zajednica koje ovde žive.

- Dok lokalne zajednice u našoj zemlji izdvajaju oko šest posto svog budžeta, u Subotici su izdvajanja za kulturne aktivnosti značajnija i iznose oko 11 odsto. S druge strane, sa pet miliona dinara pomažemo i rad nacionalnih saveta manjina u budžetskoj 2013. godini. Ideal našeg međusobnog suživota je negovanje sopstvenog identiteta, ali pre svega jednog građanskog društva u kome ćemo živeti jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, rekao je Modest Dulić.

Priznanje „Mala Evropa” ustanovljeno je prošle godine, kada je dodeljeno opštini Prnjavor u BiH.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop