Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana 44. sednica Gradskog veća

14.05.2013.

Danas je održana 44. sednica Gradskog veća na kojoj je usvojeno 27 tačaka dnevnog reda. Skupštini grada na razmatranje biće upućeni predlozi odluka o donošenju Plana generalne regulacije V za severni deo zone „Palić“, proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“ i proglašenju zaštićenog područja Park prirode „Palić“. Usvojen je i Skupštini grada upućen na donošenje i predlog Odluke o davanju u zakup poslovnih prostora grada, a Gradsko veće usvojilo je i Odluku o upućivanju predloga Vladi Republike Srbije za prenošenje vojnog kompleksa kasarne „Kosta Nađ“ u svojinu grada Subotice.

6786_1.jpg

Polazeći od činjenice da kasarna „Kosta Nađ” nije neophodna za funkcionisanje Vojske Republike Srbije, Gradsko veće je na osnovu prikupljene dokumentacije usvojilo odluku da se Vladi Srbije, putem Republičke direkcije za imovinu, uputi predlog da se kompleks kasarne „Kosta Nađ” prenese u svojinu grada Subotice bez naknade, izjavila je Ana Lacković Fodor, šef Sekretarijata za građevinarstvo i imovinu.

Ona je rekla da prvi pisani dokumenti iz 1878. godine, pronađeni u Istorijskom arhivu, govore da su parcele na kojima se nalaze objekti već tada bile u vlasništvu grada, da je prema pisanim dokumentima iz 1912. grad sagradio objekte na tim parcelama i da dokumenti iz 1934. godine pokazuju da je tadašnja vojska plaćala zakup gradu Subotici za korišćenje tih objekata.

- To su podaci na osnovu kojih tražimo od Vlade Srbije da nama prenese ovaj kompleks bez naknade, jer je to bila svojina grada Subotice koji je na toj površini od nešto više od osam hektara izgradio, ako ne sve, bar neke od objekata. U okviru kompleksa koji grad potražuje nalazi se 27 objekata, ali se ne zna koliko je izgrađeno 1902. godine a koliko posle 1945. godine, jer u katastru nema podataka o objektima Vojske već samo o zemljištu, kazala je Ana Lacković Fodor.

Nakon što je povučen sa dnevnog reda prethodne Supštine, Gradsko veće je danas usvojilo izmenjeni predlog Odluke o davanju u zakup poslovnih prostora grada Subotice.

- U prvobitnoj verziji teksta u članu 59 bilo je predviđeno da se neposrednom pogodbom zakupcima mogu izdati poslovni prostori ako su bez njih ostali usled restitucije ili u slučaju da se eksproprijacijom poslovni prostor oduzima i daje drugi poslovni prostor. Komisija za poslovni prostor grada Subotice bila je izričito protiv toga tako da smo iz člana 59 skinuli ove dve odredbe. Tekst je u suštini prilagođen Zakonu o javnoj svojini i upućuje se Skupštini grada na usvajanje, kako je i predviđeno u Uredbi o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda, rekla je Ana Lacković Fodor.

Gradsko veće usvojilo je i Skupštini grada uputilo na donošenje i predlog Strategije lokalnog održivog razvoja od 2013. do 2022. godine. Član Gradskog veća zadužen za investicije, Dragi Vučković, kaže da je akcenat Strategije na razvoju koji nas, kako je rekao, održava kao zajednicu sa identitetom koji smo uvek imali i koji bi trebalo da promovišemo na kvalitetan način.

- Dodatni kvalitet Strategije je, što je priznato od Stalne konferencije gradova i opština, našeg glavnog partnera u njenoj izradi, to da je pored ekonomskog razvoja, društvenog razvoja i zaštite životne sredine Subotica iznedrila četvrti element Strategije, a to je dobra uprava. Bez saradnje dobre uprave i svih partnera u gradu, ne može se očekivati da će nešto održivo opstati ili se razvijati, naglasio je Dragi Vučković.

Skupštini grada na razmatranje i konačno usvajanje biće upućeni i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na statute 13 javnih i javno komunalnih preduzeća koji su usklađeni sa osnivačkim aktima i Zakonom o javnim preduzećima, koji će biti upućeni Skupštini grada na razmatranje, kao i izmena Odluke o utvrđivanju granica prostornog obuhvata kome se u Društvu sa ograničenom odgovornošću za upravljanje turističkim prostorom „Park Palić“ Palić poveravaju delatnosti od opšteg interesa u cilju realizacije Master plana Palić.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop