Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Nedelja zdravlja usta i zuba

14.05.2013.

Nedelja zdravlja usta i zuba koja se obeležava 23. put pod sloganom „Zdravi zubi za zdrav život”, održava se od 13. do 19. maja. Tokom ove nedelje intenziviraće se aktivnosti na informisanju stanovništva o značaju oralnog zdravlja, merama prevencije i čuvanju i unapređenju nege usta i zuba.

6788_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine, dr Atila Čengeri, ukazao je, s obzirom na to da se bolesti usta i zuba karakterišu kao najfrekventnije i najmasovnije, na značaj prevencije, pogotovo u ranim fazama života.

- Imamo takve pokazatelje koji zahtevaju intenzivan i aktivan pristup na prosvećivanju i radu na promociji prevencije. Karijes je oboljenje koje može da dovede do gubitka zuba, a bolesti usta i zuba mogu da prouzrokuju i druge bolesti. Održavanje oralne higijene osnovni je preduslov zdravlja kako usta i zuba tako i celog organizma, rekao je dr Atila Čengeri.

Oralno zdravlje je neraskidivi deo opšteg zdravlja čoveka i podrazumeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih tkiva u ustima, istakla je dr Zorica Dragaš, iz Centra za promociju zdravlja ZJZS. Širom sveta, kazala je, 90 odsto stanovništva je pod rizikom da oboli od nekog oboljenja usta i zuba, 60 do 90 odsto školske dece ima karijes, a 16 do 40 posto dece uzrasta od šest do 12 godina je imalo neku povredu usta i zuba usled nebezbednih igrališta i školskog okruženja, saobraćajnih udesa i nasilja.

- Faktori rizika za nastanak oralnih oboljenja nisu samo loša oralna higijena, već i faktori koji su značajni i za nastanak bolesti srca, krvnih sudova, malignih bolesti, dijabetesa, i drugih hroničnih bolesti, a to su: nepravilna ishrana, upotreba duvanskih proizvoda, zloupotreba alkohola, a značajne su i socijalne odrednice zdravlja. Upotreba duvana je odgovorna za skoro polovinu svih periodontalnih oboljenja. Opterećenje bolestima usta i zuba, kao i u slučaju drugih hroničnih bolesti, može biti smanjeno isključivanjem zajedničkih faktora rizika, kazala je Zorica Dragaš.

Ona je naglasila da opterećenje bolestima usta i zuba može biti smanjeno isključivanjem ili smanjivanjem faktora rizika.

- U tom smislu opšte preporuke su: pravilna ishrana i smanjenje unosa šećera, prestanak upotrebe duvanskih proizvoda, prestanak ili smanjenje unosa alkohola, održavanje odgovarajuće higijene usta i zuba, korišćenje zaštitne opreme za sprotske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju, stvaranje bezbednog fizičkog okruženja i redovne kontrole kod stomatologa, rekla je dr Zorica Dragaš.

Stomatološke ekipe na Odseku dečije i preventivne stomatologije Doma zdravlja tokom ove nedelje zdravlja usta i zuba će intenzivirati svoje preventivne aktivnosti i posetiće predškolske i školske ustanove gde će održati predavanja na temu oralnog zdravlja i pravilne ishrane, kazala je dr Ibolja Koso, ispred Stomatološke službe Doma zdravlja Subotica.

- Centralna manifestacija će se održati u četvrtak 16. maja, od 9 časova, na Trgu slobode, kada će deca iz Predškolske ustanove „Naša radost” i nižih razreda osnovnih škola crtati kredama na sunčanom satu, na temu zdravlja usta i zuba. U 10 časova, kod Zelene fontane, nastupiće dečji horovi „Iskončići” i „Izvorčići”, potom će uslediti dodela nagrada za najbolje crteže na temu „Zdravi zubi za zdrav život”, a na kraju će Mini klub iz Novog Sada kvizom i programom zabaviti decu. Ovaj svečani program pratiće maskenbal, kazala je dr Ibolja Koso.

Prema njenim rečima, štandovi Doma zdravlja, Zavoda za javnog zdravlje i Apoteke Subotica biće postavljeni ispred apoteke u Gradskoj kući i na njima će se deliti sitni poklončići za učesnike i davati stručni saveti za pravilno održavanje oralne higijene.

Predstavnica Apoteke Subotica, mr Valerija Sič Trifunović, rekla je da će apoteka Ogranak 7, kod „Lifke”, koja je pre nekoliko godina proglašena za apoteku koja se bavi prevencijom zdravlja zuba, 16. maja učestvovati sa svojim štandom na centralnoj manifestaciji na Trgu slobode. Ona je kazala da će toga dana, od 14 do 15 časova, u apoteci Ogranak 7 biti održana prezentacija „Kolgejt” preparata, a da će 21. maja, od 10 do 13 časova, švajcarska firma „Kuraproks” predstaviti svoje preparate i savetovati građane u vezi zdravlja zuba.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop