Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Novi italijanski investitori u Subotici

16.05.2013.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, direktor Javnog preduzeća „Privredno tehnološki parkovi” Branko Guslov i direktori italijanskih kompanija „Perseo” i „G.C. 013”, Antonio Brotini i Đakomo Korzi, potpisali su, u Gradskoj kući, ugovore o kupoprodaji zemljišta u Privrednoj zoni Mali Bajmok, na osnovu kojeg će Subotica dobiti još dva investitora koji će zaposliti oko 250 radnika, dok će gradski budžet biti bogatiji za oko 300.000 evra. Ugovori su potpisani na osnovu sprovedenog postupka javnog nadmetanja, 28. marta 2013. godine, gde su pravo kupovine dve parcele površine oko 29.300 kvadratnih metara stekle kompanije „Perseo” i „G.C. 013”.

6797_1.jpg

Uz izražavanje zadovoljstva što je celokupan postupak, od javnog oglašavanja do sprovođenja licitacije i prodaje građevinskog zemljišta, protekao bez ikakvih problema, Modest Dulić je istakao da i to potvrđuje da je Subotica, pored komparativnih prednosti koje se ogledaju kroz uređeno i infrastrukturno opremljeno građevinsko zemljište, geografski položaj, naslonjenost na Koridor 10, sposobnu radnu snagu i efikasnu administraciju, dosledna u strogom poštovanju svih zakonskih normativa i procedura.

- Tu doslednost investitori ne samo da očekuju nego je u Subotici i prepoznaju, i zato nije slučajno što su danas sa nama dva ozbiljna investitora iz Italije, proizvođači kožne obuće i odeće. Grad od nove dve investicije ima višestruku korist koja se ogleda u 300.000 evra više u budžetu, na ime izlicitirane vrednosti za građevinsko zemljište, novom zapošljavanju i budućim prihodima od poreza i naknada. Svaki ozbiljan investitor dolaskom u Suboticu podiže njen međunarodni rejting i potvrđuje naše mesto na mapi gradova koji predstavljaju mesta za sigurne investicije, istakao je gradonačelnik Dulić.

„Perseo” je parcelu površine oko 24.300 kvadrata kupio za 243.557,25 evra. Iza ove novoosnovane kompanije stoji renomirani italijanski proizvođač obuće, poznat po brendu „Pakerson”. Postoje od 1923. godine, a od pre devet godina, kao prva njihova investicija van Italije, pod firmom „Leonardo” posluje i u Subotici, gde trenutno zapošljavaju 160 radnika.

Antonio Brotini je rekao da na kupljenom zemljištu planiraju da sledeće godine izgrade fabriku i zaposle prvih 50 radnika, i da tokom 2015. godine nameravaju da taj broj povećaju na ukupno planiranih 200 radnika.

- ’Perseo’ i ’Leonardo’ će u prvoj fazi koegzistirati, a’Leonardo’ će nastaviti sa radom sve do početka realizacije druge faze koja podrazumeva njegovo preseljenje u novu fabriku. Što se tiče linije proizvoda, proizvodiće se gotov proizvod koji će prvenstveno biti namenjen ruskom tržištu. Fabrika će raditi u režimu Slobodne zone, a dodatnu pogodnost, koja nam omogućava povoljnije uslove izvoza, predstavlja i preferencijalni odnos koji imaju Srbija i Rusija, naglasio je Antonio Brotini.

Novoosnovano preduzeće „G.C. 013” potpisanim ugovorom kupilo je parcelu površine oko 5.300 kvadrata po ceni od 58.411,5 evra. Đakomo Korzi je izjavio da se do kraja 2013. planira završetak projektovanja proizvodnog pogona, koji bi trebalo da bude otvoren u 2014. godini, i da će biti zaposleno oko 50 radnika, prvenstveno žena.

- Subotica ima dugu tradiciju proizvodnje odeće i obuće od kože. Videvši uspeh 'Leonarda' i njihove planove rešio sam da pokušam nešto slično, ali u manjem obimu. U Subotici planiramo da realizujemo novi projekat luksuzne linije kožne odeće. U prvom delu projekta nameravamo da, u cilju  postizanja većeg kvaliteta i boljeg razumevanja, sprovedemo razmenu saznanja koja podrazumeva odlazak radnika na obuku u Italiju i dolazak italijanskih tehničara u Suboticu. Naši proizvodi do sada su bili orijentisani prema Evropi i Americi, a sada prema ruskom i istočnom tržištu, rekao je Đakomo Korzi.

Prema njegovim rečima, iza firme „G.C. 013” stoji italijanska firma sa tridesetogodišnjim iskustvom u proizvodnji visoko kvalitetne kožne odeće „Givi”. Firma je, rekao je, prepoznatljiva i po tome što je 27 godina radila proizvodnju za „Versaće”, ali i za „Žil Šander”, „Dolče i Gabana” i „Kavali”.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
Plaćanje karticama
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Zimski vašar – „Winterfest 2019-2020” (05.12.2019.-13.01.2020.)