Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren granični prelaz Bački Vinogradi - Ašothalom

16.05.2013.

Na srpsko-mađarskoj granici danas je otvoren novi drumski granični prelaz Bački Vinogradi - Ašothalom, šesti između Srbije i Mađarske. Granični prelaz su, presecanjem vrpce, svečano otvorili kopredsednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske - ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i Peter Sijarto, državni sekretar u kabinetu predsednika Vlade Mađarske za inostrane poslove i međunarodne ekonomske odnose. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predstavnici vlada obe države, mađarskog grada Moroholoma i grada Subotice, brojni privrednici i više stotina građana koji žive u blizini mađarsko-srpskog graničnog pojasa.

6798_1.jpg

Peter Sijarto je rekao da su od 19 županija, koliko ima Mađarska, 14 pogranične župnije, da u 15 kilometara pogranične zone živi dva miliona ljudi i da je u interesu Mađarske da razvija pogranična područja. On je kazao da je novi granični prelaz bitan, jer sa njegove obe strane u dužini od po 15 kilometara ima 125 naselja sa više od 600.000 stanovnika.

- Na 2.240 kilometara naše granice imamo 91 granični prelaz. Mađarska će uložiti 120 milijardi forinti za otvaranje još sto novih graničnih prelaza u nekoliko narednih godina. Između Srbije i Mađarske sada ukupno ima osam graničnih prelaza, šest drumskih i dva rečna, na 174 kilometra granice, što znači da je prosečna udaljenost između graničnih prelaza smanjena na 22 kilometra, ali i tada smo u zaostatku za zapadnom Evropom. Tamo postoji mogućnost prelaska granice na svaka dva do tri kilometra, naglasio je Peter Sijarto, i dodao da se sledeće godine planira otvaranje još dva drumska granična prelaza – obnovljenog, starog, između Roske i Horgoša, i novog, između Bačsentđerđa i Rastine.

Srbija i Mađarska su otvaranjem prelaza pokazali da ulažu u dobrosusedske odnose što je važno za Srbiju u procesu evrointegracija, rekao je, između ostalog, Goran Knežević, i dodao da je Mađarska značajan ekonomski partner Srbije.

- Ispunjavamo zajedničke strateške ciljeve, a to je integrisano upravljanje granicom i smanjenje mogućnosti zloupotreba i smanjenje osnova za kriminal i korupciju. Srbija i Mađarska su i na ovaj način dokazale da nesebično ulažu u dobrosusedske odnose, kazao je Goran Knežević.

U finansiranju izgradnje graničnog prelaza učestvovao je i grad Subotica. Gradonačelnik Modest Dulić je rekao da je novi granični prelaz izuzetno bitan i da će građani Subotice, posebno tokom letnjih meseci, kada se stvore gužve na prelazima Kelebija i Horgoš, daleko lakše i brže prelaziti granicu.

- Grad Subotica je 2011. godine obezbedio 30 miliona dinara, kao pretfinansiranje, a 2012. godine sedam miliona dinara iz sopstvenih sredstava. Postoji, sigurno, i određena simbolika u činjenici da baš sada, kada snažno koračamo ka Evropskoj uniji, otvaramo prelaz ka Mađarskoj, članici EU, jer je upravo u osnovi evropskog udruživanja slobodan protok ljudi, robe i kapitala, istakao je gradonačelnik Dulić.

Predsednica Skupštine grada Subotice Maria Kern Šolja je rekla da će otvaranje novog graničnog prelaza poboljšati kontakte između stanovnika pogračnih oblasti i unaprediti ekonomsku saradnju.

- Za pripadnike mađarske nacionalne manjine ovo je bitan i pomalo emotivan trenutak, jer nas novootvoreni prelaz na neki način još više približava Mađarskoj. Granični prelaz Bački Vinogradi - Ašothalom približava nas i EU, što nama puno znači, jer otvara nove mogućnosti za realizaciju novih projekata u oblasti turizma i ekonomije, smatra Maria Kern Šolja.

Radno vreme putničkog prelaza Ašothalom - Bački Vinogradi biće od sedam do 19 časova svakog dana, a njegovom izgradnjom u okviru IPA projekta vrednog oko 1,3 miliona evra blizina dve države je smanjena sa 40 na oko 15 kilometara.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop