Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Subotica će se kandidovati za Evropsku prestonicu kulture

17.05.2013.

- Gradska skupština će na sledećoj sednici podržati kandidaturu Subotice za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, a nakon što Skupština grada donese odluku o kandidaturi formiraćemo tim koji će spremno dočekati raspisivanje konkursa. Na prvi pogled možda deluje da smo se na ovakav potez odlučili kasno u odnosu na ranije objavljene kandidature Beograda i Novog Sada, ali mi smo u međuvremenu razmatrali komparativne prednosti našeg grada u odnosu na protivkandidate i realne mogućnosti da se upustimo u jedan ovako ozbiljan projekat, saopštio je danas, na konferenciji za novinare, gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

6800_1.jpg

Ne potcenjujući suparnike, uvideli smo kako su ključne dimenzije našeg programa usklađene sa kriterijumima koje je postavila Evropska komisija naša najveća prednost, rekao je gradonačelnik Dulić, i dodao da Subotica nema infrastrukturu kakvom se mogu pohvaliti Beograd i Novi Sad, ali da su tradicija, kulturni život i sposobnosti naših kulturnih radnika na njenoj strani.

- Važno je istaći da je praksa Evropske komisije da se titula Evropska prestonica kulture ne dodeli glavnim gradovima, a najbolji primeri u okruženju su Maribor, koji je bio Evropska prestonica kulture prošle godine, i Pečuj, koji je 2010. godine zahvaljujući ovom prestižnom naslovu potpuno izmenio svoj izgled, kazao je Modest Dulić.

On je rekao da sama kandidatura i pored svih naših očiglednih prednosti u odnosu na protivkandidate ne znači i da ćemo biti evropska prestonica kulture, ali da donosi niz benefita gradu.

- Prvi, nematerijalni, ali ne i manje važan benefit je jasno definisana strategija kulturnog razvoja. Kandidaturom ćemo jasno definisati potrebe i u kulturi i infrastrukturne projekte koji moraju biti u službi kulture, čime ćemo, ako ništa drugo, dobiti kvalitetan program kulturnog razvoja grada, istakao je Modest Dulić.

Većina gradova kandidata koji nisu dobili naslov Evropska prestonica kulture su u godinama koje su usledile iskoristili da iz fondova EU izgrade većinu projekata definisanih u procesu kandidature, kaže Modest Dulić. To, rekao je, praktično znači da gradovi koji uđu u proces kandidature za Evropsku prestonicu kulture ne gube ništa, a istovremeno u marketinškom, ekonomskom i kulturnom smislu dobijaju mnogo.

- Subotica, u odnosu na svoje protivkandidate prednjači u onim elementima koji su u dosadašnjim procesima kandidatura posebno cenili u Evropskoj komisiji. To su, pre svega, interkulturalnost i evropska dimenzija projekta, odnosno očuvanje i promovisanje različitosti evropskih kultura i naglašavanje zajedničkih karakteristika, te negovanje i doprinos kulture na dugoročan razvoj grada, naglasio je gradonačelnik Dulić.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu, Miloš Nikolić, ocenio je da je reč o zaista velikom, bitnom i ambicioznom projektu.

- Kandidatura za Evropsku prestonicu kulture je i velika šansa da pokažemo i dokažemo da smo sposobni da stvorimo takvo kulturno okruženje i takve kulturne sadržaje koji će zadovoljiti visoke kriterijume Evropske komisije, rekao je Miloš Nikolić.

Koordinatorka za promovisanje festivalskih programa i kulturnih manifestacija u kabinetu gradonačelnika, Larisa Inić, kaže da su ključne tačke subotičkog programa u skladu sa glavnim ciljevima koje je pred kandidate gradove postavila Evropska komisija - očuvanje i promovisanje različitosti evropskih kultura i naglašavanje zajedničkih karakteristika.

- Ne želimo pre skupštinske odluke da iznosimo mnogo detalja nacrta programa koji ćemo ponuditi, ali jedna od okosnica projekta koji ćemo predočiti Evropskoj komisiji je svakako Interkulturalni kvart, koji će funkcionisati kao svojevrsni kulturni centar. Ideja je da ponudimo sadržaje koji će podrazumevati zajedništvo i prožimanje, ali o detaljima kasnije, posle usvajanja skupštinske odluke. U svakom slučaju pred nama je dug i težak posao popunjavanja upitnika i pripreme programa koji ćemo ponuditi, kazala je Larisa Inić.

Prema njenim rečima, praksa je da se konkurs za naslov Evropska prestonica kulture raspisuje šest godina uoči godine kada se dodeljuje naslov, a gradovi iz Srbije prvu priliku da se kandiduju za takav naslov imaju 2020. godine. Zahvaljujući dobrim iskustvima sa gradovima koji nisu iz zemalja članica EU, Evropska komisija je donela odluku da na svake tri godine omogući gradovima zemalja koji su u procesu kandidature ili potencijalni kandidati za članstvo u EU uđu u jedno ovakvo nadmetnje, tako da je prvo 2020. godine, a naredno 2023. godine.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop