Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren 20. Međunarodni festival pozorišta za decu

19.05.2013.

Dodelom priznanja za životno delo „Mali princ”, na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta, počeo je jubilarni, 20. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici. Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade „Mali princ”, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, su banjalučki književnik i profesor režije za lutkarski teatar Predrag Bjelošević i slovačka scenografkinja i kostimografkinja Eva Farkašova. Nagrade je uručio predsednik Saveta Festivala Jovan Ćirilov. Festival je svečano otvorio poljski akademik Henrik Jurkovski, počasni predsednik Saveta Festivala koji je, između ostalog, istakao da je Festival  blago svih nas, blago čovečanstva.

6806_1.jpg

Ceremoniji svečanog otvaranja Festivala prisustvovali su podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje Radoslav Petković, gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja. Gradonačelnik Dulić je, u svom obraćanju, poželeo dobrodošlicu svim učesnicima i gostima Festivala u grad koji je, kako je rekao, zahvaljujući i ovoj manifestaciji i njenoj otvorenosti stekao status festivalskog i grada interkulturalnosti.

On je dodao da svako odgovorno društvo, svaka država koja pretenduje da strateški i dugoročno planira svoj razvoj zna koliko je vaspitanje, posebno najmlađih, bitno za taj strateški put, jer će ta deca za 20-30 godina stasati u ljude koji će donositi značajne odluke u gotovo svim oblastima i tako trasirati put razvoja tog društva.

- Takva društva znaju koliko je za decu i formiranje njihovih karakternih crta bitan ovaj period odrastanja i koliko bezbrižno, lepo i razigrano detinjstvo ispunjeno bogatim sadržajima utiče na razvoj progresivne, perspektivne i radno sposobne populacije. Naš grad taj period odrastanja najmlađih, najpre nošen na krilima entuzijasta a kasnije i sjajnom organizacijom Saveta Festivala, ispunjava lepotom i otvaranjem sveta mašte, ove godine po dvadeseti put. Mi smo po dvadeseti put domaćini pozorišnih grupa iz celog sveta i svetskog zbivanja u oblasti dečjeg pozorišta. Mi smo po dvadeseti put u prilici da razigramo dečji svet, otvorimo riznicu tajni i pružimo različite oblike dramske dečje umetnosti, naglasio je Modest Dulić.

Grad Subotica, kao osnivač Festivala, dodelio je 20 plaketa-priznanja pojedincima i institucijama za veliki doprinos razvoju i promociji Festivala u proteklih 20 godina. Priznanja je uručio gradonačelnik Modest Dulić, a u ime nagrađenih obratio se Nikolaj Naumov, dekan Fakulteta za lutkarstvo, Sankt Peterburg (Rusija), koji se zahvalio Srbiji i Subotici što i u ovim teškim vremenima misle na decu.

Direktoru i selektoru Festivala Slobodanu Markoviću, Edi Majaron, počasni predsednik UNIMA Slovenija, uručio je Pengovljevu nagradu za veliki doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji slovenačkog lutkarstva. Vitomir Mitrić, direktor Lut Festa iz Istočnog Sarajeva, uručio je  Slobodanu Markoviću priznanje „Zlatna anima“, koje je Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici dobio za veliki doprinos razvoju lutkarstva kao umetnosti, kod nas i u svetu.

U zvaničnoj selekciji predstaviće se 20 predstava iz 14 zemalja: Japana, Rusije, Austrije, Slovačke, Belorusije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Slovenije i Srbije.

Predstave su namenjene deci uzrasta od 3 do 18 godina. Programi Festivala odvijaće se na nekoliko lokacija u Subotici i besplatni su za sve posetioce.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja Festivala nastupili su Dečji hor „Zvončići“ iz Novog Sada, OKUD „Mladost“ iz Subotice, Arsa sa Marsa i Kamčatsko pozorište lutaka, Petropavlovsk-Kamčatski iz Rusije.

Kako je ove godine u fokusu srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, uoči početka ceremonije svečanog otvaranja Festivala otvorena je izložba lutaka, kostima, scenografskih skica i pozorišnih fotografija „Svetovi i junaci“, autorke Ljiljane Dinić.

Festival će trajati do 25. maja, a doživeće i reprizu u Segedinu.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop