Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Prijem za ambasadorku Kipra

21.05.2013.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja primili su danas, u Gradskoj kući, Nafsiku Krusti, ambasadorku Kipra u Beogradu, koja je od juče u dvodnevnoj poseti Subotici. Tokom susreta, razgovaralo se o mogućnostima saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, turizma i poljoprivrede, kako na nivou dve zemlje tako i na nivou između gradova sa Kipra i grada Subotice, kao i o podršci koju Kipar pruža Republici Srbiji u njenom procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

6809_1.jpg

Uz izražavanje zadovoljstva što je upoznao njenu ekselenciju i što je Subotica dobila novog prijatelja, gradonačelnik Dulić je rekao da je Subotica ambasadorki predstavljena kao multukulturalan grad koji teži interkulturalnosti i koji namerava da taj svoj, sada već i regionalni, brend promoviše kroz kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

- Ambasadorki smo predstavili i šta Subotica, u cilji reindustrijalizacije, radi na podizanju ekonimskih kapaciteta, jer u osnovi mirnog i tolerantnog suživota jeste ekonomska stabilnost. Tu smo se složili da je i naš ubrzani put ka EU osnova za našu ambiciju da ekonomski profilišemo Suboticu kao lidera u regionu. Upoznali smo se i sa mogućnostima koje Kipar može da pruži našem gradu kada su u pitanju iskustva, pomoć i podrška, pre svega u smislu njihove duge tradicije u turizmu i hotelijerstvu. Dogovorena je saradnja naših turističkih organizacija, sa mogućnošću promovisanja Subotice kao grada različitih konfesija i sakralnih objekata, što je za ljude sa Kipra izuzetno interesantno, istakao je Modest Dulić.

Ambasadorka Krusti smatra da su političke veze i odnosi Kipra i Srbije na veoma visokom nivou, što, kako je rekla, potvrđuje i prvi samit vlada dveju zemalja održan krajem januara ove godine u Beogradu koji je otvorio prostor za nove, tešnje veze dve zemlje. U kontekstu političkih odnosa, kazala je, na relaciji Srbija-Kipar dominiraju dve teme.

- Prva tema je podrška Kipra u naporima Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji. Kipar je jedna od pet članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i u tom smislu mi Srbiji pružamo snažnu političku podršku unutar EU. Druga politički značajna tema na relaciji dve zemlje jeste podrška koju Kipar pruža Srbiji u njenom procesu pridruživanja EU. Složila sam se sa gradonačelnikom da je ekonomska stabilnost osnovni stub na kome je moguća dalja kulturna, umetnička i druga nadgradnja, rekla je Nafsika Krusti.

Ona je naglasila da ekonomska stabilnost može da garantuje članstvo u EU i da je zbog toga važno da Republika Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora za pristupanje EU kako bi u perspektivi ostvarila evropsku budućnost i ekonomsku stabilnost.

- Kipar je postao član EU 2004. godine i pod krovom EU uspeli smo da realizujemo ekonomsku i političku stabilnost koja nam je dugo manjkala. Uverena sam da je bez obzira na krizu u evropskoj monetarnoj zoni jedina ispravna budućnost - budućnost u Evropskoj uniji, poručila je ambasadorka Krusti.

Maria Kern Šolja je kazala da je ambasadorka Krusti ponudila saradnju i povezivanje u oblasti ekonomije u smislu da se sa obe strane formiraju radne grupe privrednika, koji bi se posećivali kako bi se na ekonomskom planu mogli povući konkretni potezi.

- Razgovarali smo i o turizmu. Oni u toj privrednoj grani imaju puno iskustva i u tom pravcu mogu mnogo da nam pomognu. Tema je bila i poljoprivreda, gde bi, takođe, mogla da se uspostavi uspešna saradnja između našeg grada i nekog od gradova sa Kipra, rekla je Maria Kern Šolja.

Ambasadorka Nafsika Krusti juče je posetila Regionalnu privrednu komoru Subotica, gde je za naredni period dogovoren razgovor između atašea za privredu ambasade Kipra i predstavnika Regionalne privredne komore kako bi se, u cilju pronalaženja poslovnih partnera, formirala privredna delegacija koja će otići na studijsku posetu u Kipar.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop