Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Besplatna užina za 1.655 osnovaca

24.05.2013.

Zamenik gradonačelnika Blaško Stantić, član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić i dr Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine posetili su osnovne škole „Matija Gubec”, u Donjem Tavankutu, i „Đuro Salaj”, u Subotici, gde su sa direktorkama tih ustanova, Stanislavom Stantić Prćić i Mimicom Andrić, razgovarali o realizaciji odluke o ostvarivanju prava na besplatne školske užine finansirane sredstvima Grada. Program besplatnih užina sprovodi se u 21 osnovnoj školi i trenutno je dobija 1.655 učenika.

6821_1.jpg

Blaško Stantić je podsetio da je Skupština grada na sednici održanoj 27. decembra 2012. donela Odluku o ostvarivanju prava na besplatnu užinu na osnovu koje će grad Subotica tokom ove godine sa 20 miliona dinara obezbediti besplatne užine učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola na teritoriji grada koji su iz socijalno ugroženih porodica. On je rekao da je Grad prepoznao potrebu da finansira obroke u školama, znajući da je privreda u našem gradu u teškoj situaciji i da su loše privatizacije uništile mnoge nekada velike i uspešne subotičke firme.

- Odluka o ostvarivanju prava na besplatnu užinu odnosi se na učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola na teritoriji našeg grada koji su iz socijalno ugroženih porodica, čiji su roditelji nezaposleni, koji nemaju roditelje ili su deca korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć. Ovaj vid naše pomoći dobro će doći i deci i njihovim roditeljima. Bilo bi dobro, ako za to postoje tehničke mogućnosti, da se u školama pripremi makar deo užine, da deca ne zavise od dobavljača. Na taj način bi po ’hasap’ sistemu bezbednosti hrane užina za decu bila bezbedna, jer je mogućnost da dođe do kontaminacije hrane najveća tokom njenog transporta od dobavljača do škola, istakao je Blaško Stantić.

Etela Jerinkić je kazala da mnogi roditelji nisu prikupili svu potrebnu dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na besplatnu užinu, tako da se u narednom periodu očekuje još veći broj dece koja će je primati.

- Smatramo da je akcija potrebna, a od rukovodstva škola čujemo i da je dala dobre rezultate. Mislim da je to i veliki podsticaj za učenike iz porodica slabijeg materijalnog stanja, jer zahvaljuljući tim užinama oni mogu pažljivije da prate nastavu i ostvare bolje rezultate u učenju. Na taj način se i neke frustracije smanjuju, a smanjuju se i tenzije, agresivnost i vršnjačko nasilje. Besplatne užine trebalo bi proširiti i na pripremni predškolski program, rekla je Etela Jerinkić.

Ideja da se uvede novina u socijalnoj zaštiti i da se deci koja su u stanju socijalne potrebe obezbedi besplatna užina potekla je od gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, kazao je Atila Čengeri, i dodao da je prilikom razrade programa uzet cenzus koji je iznad minimuma socijalne pomoći kako bi se u program uključilo što više dece.

- Obilazeći osnovne škole u Tavankutu i Subotici primetili smo da ima još učenika kojima je potrebna besplatna užina i trebalo bi naći modus kako da se oni koji su se naknadno javili uključe u ovaj program. Trebalo bi da se vidi i kakav je kvalitet obroka koji deca dobijaju, da li su iskorišćena sredstva od 80 dinara po obroku koja su na raspolaganju, jer sistem javne nabavke omogućava da nešto može da se dobije i po jeftinijoj ceni. Škole, praktično, imaju pravo da iskoriste tih 80 dinara, ali ta razlika u ceni mogla bi da se iskoristi za to da se u program uključi više dece, ili da se podigne kvalitet obroka, naglasio je Atila Čengeri.

Mimica Andrić je, u ime kolektiva, roditelja, dece i svoje lično ime izrazila zahvalnost što je grad Subotica pronašao način da pomogne deci koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica sa izuzetno niskim primanjima.

- Upravo u našoj školi ima veliki broj takve dece. Užina im je dobro došla da bolje prate nastavu, a i njihovim roditeljima će pomoći da rasterete svoj skromni kućni budžet, kaže Mimica Andrić.

Osnovna škola „Đuro Salaj” je započela program užina 1. marta. Užinu koristi 128 učenika što je oko 30 odsto od ukupnog broja učenika.

Osnovna škola „Matija Gubec” program užina takođe je započela 1. marta. Užinu koristi 99 učenika što je oko 28 odsto od ukupnog broja učenika.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop