Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Predstavljen Nacrt zakona o upotrebi znakovnog jezika

30.05.2013.

Predstavnici zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih ustanova sa teritorije grada učestvovali su danas, u Gradskoj kući, na okruglom stolu na temu „Nacrt zakona o upotrebi znakovnog jezika“, u organizaciji Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom. Nacrt zakona predstavio je pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Vladimir Pešić. U ime grada Subotice, prisutnima su se obratili pomoćnik gradonačelnika za rad i socijalna pitanja Snežana Šijan i dr Etela Jerinkić, član Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

6853_1.jpg

Vladimir Pešić je, između ostalog, rekao da je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike ušlo u proces koji je podrazumevao uvođenje i upotrebu znakovnog jezika u Srbiji i da su na tom planu bile izražene dve aktivnosti: standardizacija znakovnog jezika na nivou države i izrada Zakona o upotrebi znakovnog jezika. On je kazao da je u ovaj proces bio uključen Savez gluvih i nagluvih Srbije, da je oformljena mreža od 40 kancelarija u zemlji koje obezbeđuju znakovne tumače i da je jedna od kancelarija i u Subotici.

Zakonom o upotrebi znakovnog jezika, koji bi na snagu trebalo da stupi naredne godine, uređuje se ostvarivanje prava gluvih osoba (osoba sa obostranim trajnim gubitkom sluha iznad 90dB na govornim frekvencijama koja je usled informacijsko-komunikacijskih i drugih prepreka ograničena u punom i ravnopravnom učešću u društvu) na upotrebu znakovnog jezika u postupcima pred organima javne vlasti, u kolektivnim oblicima rada organa javne vlasti, u oblasti radnih odnosa, vaspitanja i obrazovanja, zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, informisanja i telekomunikacija, sticanje statusa tumača za znakovni jezik, mere za unapređivanje upotrebe znakovnog jezika, kao i prekršaji za povredu obaveza propisanih ovim zakonom.

Zakon o upotrebi znakovnog jezika zasniva se na načelima priznavanja srpskog znakovnog jezika i znakovnih jezika nacionalnih manjina, kao maternjeg jezika gluvih osoba; zabrane diskriminacije gluvih osoba, posebno u pogledu prava na korišćenje znakovnog jezika; punog učešća gluvih osoba u svim oblastima društvenog života, na osnovu ravnopravnosti sa ostalim članovima društva i uključenosti gluvih osoba u donošenje odluka koje se tiču standardizacije i primene znakovnog jezika.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop