Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Fabrika „Kontitek fluid Srbija” zvanično puštena u rad

01.06.2013.

U Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ danas je otvorena fabrika „Kontitek fluid Srbija”, jedna od divizija nemačkog koncerna „Kontinental”. U novo postrojenje za proizvodnju crevnih i cevnih sistema za motore i menjače uloženo je preko 10 miliona evra, u fabrici je posao dobilo već 150 radnika, a očekuje se da će broj zaposlenih dostići 250 do kraja 2013. godine. Fabriku su zvanično, presecanjem vrpce, pustili u rad ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predstavnici poslovne grupacije „Kontitek fluid”.

6854_1.jpg

Gradonačelnik Dulić je, tim povodom, istakao da Subotica pre tri godine nije imala ni kvadratni metar infrastrukturno opremljenog zemljište namenjenog investitorima, ali da je tada promenjena politika odnosa prema investitorima koja je rezultirala time da Subotica više nije prepoznatljiva samo po Gradskoj kući ili Paliću nego i po svetski priznatim kompanijama.

Ovom investicijom se, rekao je Modest Dulić, i dalje gradi imidž Subotice kao destinacije poželjne za plasiranje stranog kapitala.

- Ova investicija predstavlja veliko priznanje za naš grad, ali i za naše sugrađane, jer pored prednosti kao što su dobra lokacija, infrastrukturna opremljenost i brza i efikasna administracija koja posluje u skladu sa evropskim propisima i normama, komparativna prednost jesu i radno sposobni i vredni Subotičani. Ovih 300 radnih mesta, sa radnim mestima koja su ugovorena ili otvorena u drugim kompanijama, sa daljim interesovanjima drugih kompanija za investiranje, ulivaju nam nadu da je pred nama dobra ekonomska budućnost, naglasio je gradonačelnik Dulić.

Mlađan Dinkić je kazao da je Vlada Srbije usvojila jasnu strategiju privrednog oporavka koja se bazira na rastu izvoza i zapošljavanju.

- U strategiji industrijskog razvoja, automobilska industrija ima najveći prioritet, a upravo u ovoj fabrici će se proizvoditi komponente za čuvene brednove kao što su ‘Folksvagen’, ‘BMW’ i ‘Mercedes’. Subotičani trebaju da budu ponosni na ono što se desilo u poslednjih nekoliko godina u privrednom razvoju jer fabrike koje se ovde nalaze će na dugi rok zapošljavati ljude i garantovati im platu, a Srbiji doneti veliki izvoz, rekao je Dinikić.

On je izrazio nadu da će „Kontinental” po ugledu na neke druge strane investitore, uvidevši prednosti investiranja u Srbiji, nastaviti sa daljim ulaganjima i otvarati nove fabrike, i dodao da od Subotice očekuje da i dalje bude primer drugim gradovima u Srbiji kako se privlače investicije i skraćuju nepotrebne birokratske procedure.

Predstavnici nemačkog „Kontiteka” u svojima izlaganjima su podestili da je potreba za novom fabrikom nastala kao odraz veće potražnje za njihovim proizvodima na evropskom tržištu.

- Subotica zauzima odličan logistički položaj prema našim kupcima. Druge prednosti su lokalno tržište rada koje nam pruža upravo sve što nam je potrebno, i kratka razdaljina do naših kćerka fabrika u Segedinu, u Mađarskoj i u Temišvaru, u Rumuniji, kazao je Matias Šunberg, vodeći čovek poslovne grupacije „Kontitek fluid”.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop