Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Realizacija treće faze projekta „Udahni novi život”

04.06.2013.

Udruženje bubrežnih invalida Subotice u partnerstvu sa Internacionalnom policijskom asocijacijom (IPA) Regija Subotica, u okviru realizacije treće faze projekta „Udahni novi život” i manifestacije „Jun – mesec transplantacije u Vojvodini”, u četvrtak, 6. juna 2013. godine, u aneksu Policijske uprave (PU) Subotica, organizuje predavanje o značaju donorstva i transplantacije organa.

6865_1.jpg

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u Medija-centru Gradske kuće, dr Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine rekao je, između ostalog, da je Srbija u fazi pristupanja „Eurotransplantu”, da Subotica podržava sve aktivnosti i mere koje su usmerene na promociju donorstva i zaveštanja organa, kao i udruženja koja rade takve vrste promocije. On je istakao da je predavanje koje će se održati u četvrtak u aneksu PU Subotica ujedno i prilika da se predstavi novi, uređeniji način dolaženja do donorskih kartica i mogućnosti da se organi zaveštaju.

Predsednik Udruženja bubrežnih invalida Subotice i Saveza bubrežnih invalida Vojvodine Zoran Mišković je kazao da se Udruženje bubrežnih invalida Subotice već dve-tri godine trudi da Subotica bude promoter i pokretač akcija koje se odnose na promociju donorstva i transplantaciju organa.

- I sada smo prvi. Najpre smo napravili materijal za današnju konferenciju za novinare, zatim smo napravili i materijal koji je, u 1.000 primeraka, prosleđen svim dijaliznim centrima i domovima zdravlja u AP Vojvodini, a uradili smo i jedan univerzalni plakat na kome piše da je jun mesec transplantacije u Vojvodini. Time želimo da damo do znanja da pokušavamo da animiramo sve građane na teritoriji AP Vojvodine i čitave Srbije i damo informaciju o tome da je naša akcija usmerena na humanitarnu aktivnost u pravcu da se, napokon, naši loši rezultati na polju kadaveričnih transplantacija i donorskih kartica promene, naglasio je Zoran Mišković.

Transfuziolog dr Doroća Marković smatra da je najbolje da građani o ovom pitanju dobiju prave informacije od stručnih lica. Ona je kazala da će skup koji će se u četvrtak održati u aneksu PU Subotica za aktivne pripadnike PU Subotica, biti značajan jer će stručnjaci pričati o transplantaciji i o donorstvu.

- Zoran Mišković je imao dobru ideju da se uoči tog predavanja organizuje akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Odeljenja transfuzione medicine Opšte bolnice Subotica, međutim, zbog tehničkih razloga tu akciju ne možemo da održimo 6. juna. Prema našem redovnom, godišnjem planu, akciju dobrovoljnog davanja krvi imamo u ponedeljak, 24. juna, u aneksu PU Subotica, rekla je Doroća Marković.

U cilju edukacije građana i povećanja broja donatora na putu ka „Eurotransplantu”, kao i promovisanja zdravlja, zdravih stilova života i brige o ljudima u zajednici, Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici će podržati svoje posredne partnere, Savez bubrežnih invalida Vojvodine, Udruženje bubrežnih invalida Subotice i Klinički centar Vojvodine, u svim aktivnostima vezanim za zaveštanje i transplantaciju organa, naglasio je Žolt Šebek, stručni saradnik u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Subotica.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop