Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren 7. Međunarodni i regionalni sajam privrede

05.06.2013.

Na 7. Međunarodnom i regionalnom sajmu privrede, koji se od 5. do 8. juna 2013. godine održava u subotičkoj Hali sportova, na oko 1.800 kvadratnih metara unutrašnjeg i oko 240 kvadratnih metara spoljašnjeg izložbenog prostora predstaviće se 208 izlagača iz devet zemalja: Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Italije, Belorusije i Srbije. Sajam je danas otvorio pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, u prisustvu ambasadora Mađarske u Beogradu Oskara Nikovica, generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici Dragana Đurića, gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, predsednice Skupštine grada Marije Kern Šolja i drugih uglednih zvanica.

6872_1.jpg

Proteklih godina Pokrajinski sekretarijat za privredu nesebično podržava Međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici, kazao je Miroslav Vasin. On je izrazio zahvalnost predsedniku Skupštine AP Vojvodine, Ištvanu Pastoru, koji je, kako je rekao, inicirao mnoge priredbe, poput subotičkog sajma privrede, i podsetio da su Privredna komora Vojvodine i regionalne privredne komore odigrale značajnu ulogu u povezivanju komorskog sistema u regionu, unapređujući saradnju sa komorama.

- Sajam u Subotici ima za cilj da promoviše strateške ciljeve Republike Srbije u oblasti privrede i jedan je od sedam regionalnih sajmova koje će Vlada AP Vojvodine, u saradnji sa komorskim sistemom, realizovati u 2013. godini. Biti korak bliže dobijanju datuma za pregovore za pristupanje EU je ujedno i korak ka većoj dostupnosti evropskog tržišta, kao i ispunjavanju normativa i kriterijuma koje ono postavlja. Značajne ekonomske perspektive nam otvara i učešće i status povlašćene zemlje na tržištu Rusije, Belorusije i Kazahstana, a važno je i naše prisustvo na tržištu zemalja CEFTA. Po ekonomskim pokazateljima Vojvodina je privredno najprosperitetniji region, sa najpovoljnijom strukturom uvoza, sa preko 45 stranih investicija u kompanije u kojima je zaposleno više od 60.000 ljudi. Jedinstvene vojvođanske vrednosti su vredan ekonomski putokaz u evropskim integracijama Republike Srbije, naglasio je Miroslav Vasin.

Modest Dulić je rekao da se potreba za organizacijom jedne ovakve manifestacije ispoljava čak i u vremenu u kome sada egzistiramo, a to je vreme teške ekonomske krize u kome je i naša privreda, ali i funkcionisanje privrede u čitavom regionu, na velikom ispitu. Raspadom bivše SFRJ i lošim privatizacijama u periodu tranzicije privredni giganti i ono po čemu je Subotica bila prepoznatljiva su desetkovani, kazao je gradonačelnik Dulić, i dodao da je Subotica ozbiljne korake učinila 2010. godine kada je promenila odnos i poslovnu politiku prema poslovnim investitorima, posebno onima koji dolaze iz inostranstva.

- Samo nekoliko godina kasnije, mi smo prepoznatljivi po velikom broju respektabilnih firmi i svetski poznatih brendova koji su svoju proizvodnju započeli u našem gradu. Predstavljanje subotičkih privrednih potencijala na Sajmu takođe je značajno u našem nastojanju da privredu našeg grada ponovo postavimo na zdrave temelje i učinimo je jakom, a Suboticu značajnim industrijskim centrom. Ovaj sajam je mesto susretanja, mesto gde se razmenjuju ideje i iskustva, mesto gde se uspostvljaju nove poslovne veze i poslovni kontakti i to je važna karika u reindustrijalizaciji našeg grada sa ciljem stvaranja jednog stabilnog i ekonomski prosperitetnog društva, istakao je Modest Dulić.

Predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja je kazala da su se grad Subotica i JKP „Subotičke pijace” potrudili da i ove godine, po sedmi put, organizuju veoma bitan Međunarodni i regionalni sajam privrede.

- Na ovaj način otvaramo naše granice i pokušavamo da stvorimo uslove da se proizvođači iz Subotice povežu sa izlagačima iz drugih zemalja i u okviru raznih sadržaja koje su organizatori Sajma predvideli međusobno predstave, upoznaju, razmene iskustva i sklope poslovnu saradnju. Sajmove ovakvog tipa treba negovati, jer doprinose jačanju prekogranične saradnje i pospešuju i našu privredu. Vojvodini, ali i Subotici, veoma je važna i proizvodnja hrane, tako da mislim da će Sajam afirmisati i proizvodnju, preradu i distribuciju hrane, rekla je Maria Kern Šolja.

U okviru Sajma, u predvorju Hale sportova predviđen je vašar narodnih rukotvorina. Organizator sajma je JKP „Subotiče pijace”, pokrovitelji su Pokrajinski sekretarijat za privredu i grad Subotica, a suorganizatori Regionalna privredna komora Subotica i V-Land sajmovi. Sajam je za posetioce otvoren od 10 do 19 časova. Ulaz je besplatan.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop