Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Potencijali saradnje sa Mađarskom

06.06.2013.

U okviru pratećih manifestacija VII Međunarodnog i regionalnog sajma privrede, koji se u subotičkoj Hali sportova održava od 5. do 8. juna, u Velikoj većnici Gradske kuće održano је predavanje na temu - Potencijali saradnje sa Mađarskom. Prisutne u Velikoj većnici pozdravili su prеdsеdnicа Skupštinе grаdа Subotice Maria Kern Šolja, generalni sekretar Mađarske trgovinske i industrijske komore Peter Dunai i Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore Subotica.

6906_1.jpg

Maria Kern Šolja je istakla da je stručni deo VII Međunarodnog i regionalnog sajma privrede od velikog značaja za organizatore i pokrovitelje Sajma. Za nas je, rekla je, jako bitna i prekogranična saradnja, kao i iskustva iz Mađarske o kojima će biti reči na današnjem predavanju.

- Za nas, koji još nismo deo Evropske unije, bitno je da preko prekograničnih projekata jačamo i razvijamo odnose, kako u privredi tako i u drugim granama. Smatram da su, i pored današnje tehnologije koja omogućava savremenu komunikaciju, ipak ovi lični kontakti i poznanstva koji se sklapaju na sajmovima kao što je, primera radi, naš VII Međunarodni i regionalni sajam privrede, mnogo značajniji. Kažu da je broj 7 srećan broj. Nadam se da će ovaj put stvarno tako i biti i da će se na sajmu sklopiti brojna poslovna partnerstva, naglasila je Maria Kern Šolja.

Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srbija ima sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, od prošle godine sa Turskom a odnedavno i sa Ukrajinom, gde je carinska stopa jedan odsto, nešto je što priželjkuje svaki privrednik iz Mađarske, smatra Slobodan Vojinović.

- Mađarska je naš ozbiljan partner, među prvih je pet od preko 140 država sa kojima poslujemo. Uz angažovanje nadležnih iz generalnog konzulata i ambasade Mađarske, naše ambasade i Komore Čongrad-Kečkemet, privrednicima iz Mađarske približili smo ideju o povezivanju srpskih i mađarskih privrednika radi nastupa na trećim tržištima i jasno stavili do znanja da u Srbiji sve firme rade po zakonima naše zemlje, istakao je Slobodan Vojinović.

Uz ocenu da robna razmena između Srbije i Mađarske za dve godine može da bude duplirana i da od brzine reakcije mađarskih privrednika zavisi kako će se ideja o povezivanju dalje odvijati, on je kao dobar primer naveo saradnju jedne mađarske firme i preduzeća „Putevi Užice“, iz Užica.

- Jedna mađarska građevinska firma nije mogla da se probije na rusko tržište. Kada su se obratili nama povezali smo ih sa ’Putevima Užice’, najvećim graditeljima u Sočiju. Građevinska firma iz Mađarske je, preko ’Puteva Srbije’, već u Sočiju i tamo rade, pojasnio je Slobodan Vojinović.

O IPA programima i koristi za MSP govorili su Peter Rac, zamenik šefa Sekretarijata IPA programa Mađarska-Srbija, i Laslo Kovač, predsednik Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop