Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Unaprediti prehrambeno-prerađivačku industriju

06.06.2013.

U okviru stručnog dela VII Međunarodnog i regionalnog sajma privrede u Subotici, u Plavoj sali Gradske kuće održano je predavanje o značaju USAID projekta održivog lokalnog razvoja (USAID Projekat) – Podrška unapređenju i širenju agrobiznisa međuopštinskog partnerstva Subotice, Sombora i Kanjiže („SuSoKa”), i predavanje na temu upravljanja vodama u smislu njenog recikliranja i upotrebe u poljoprivredi  - „Razmatranje poljoprivrede u skladu sa klimatskim promenama“.

6908_1.jpg

U ime grada Subotice, učesnike i goste tematskog predavanja pozdravila je i poželela im dobrodošlicu član Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju Marta Dobo. Ona je, između ostalog, izrazila uverenje da će ideje i inicijative pokrenute na ovom predavanju doprineti uspešnijoj realizaciji USAID projekta koji se odnosi na razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji grada Subotice i opština Sombor i Kanjiža, i jačanju međuopštinske saradnje u oblasti poljoprivrede.

Direktor USAID projekta lokalnog održivog razvoja, Hauard Okman, podsetio je da će USAID Projekat, koji pruža tehničku pomoć u okviru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), podržati opremanje laboratorije za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda i izdavanja izvoznih dozvola u Subotici, osnivanje poljoprivrednog trening centra u Somboru i izradu ekonomske analize opravdanosti međuopštinskog poljoprivredno-logističkog centra u Kanjiži.

Uz isticanje da ovaj projekat na posmatra kao jednogodišnji nego kao trogodišnji program, on je rekao da je ambicija USAID Projekta da tokom narednih godina, odnosno do kraja 2015. godine, kako se elementi programa budu realizovali, poljoprivredna proizvodnja i prodaja poljoprivrednih proizvoda iz ovog područja porastu za deset odsto.

- Deset odsto je arbitraran broj. Mi smo naveli taj broj da bi Vlada SAD-a bila sigurna da smo ozbiljni u našoj nameri da pomažemo privredni rast. Međutim, ono što USAID insistira da radimo jeste da razmotrimo koliko će se novih radnih mesta otvoriti, a prema mnogim studijama pravi način za povećavanje broja novootvorenih radnih mesta u poljoprivrednim regionima jeste usredsređivanje na prehrambeno-prerađivačku industriju koja predstavlja sledeći korak u lancu vrednosti u agrobiznisu. Glavna ideja koju u svemu ovome imam je da razmotrimo da li će nam sve te stvari kako se budu sprovodile pomoći da unapredimo prehrambeno-prerađivačku industriju, kazao je Hauard Okman.

Sporazum o sprovođenju ekonomskog programa između USAID Projekta, Subotice, Sombora, Kanjiže, Zavoda za javno zdravlje Subotice i Poljoprivredne stručne službe „Sombor” potpisan je 27. marta 2013. godine, u Plavoj sali Gradske kuće.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop