Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Pomoć deci sa smetnjama u učenju

22.10.2013.

U Medija-centru Gradske kuće potpisan je Sporazum o saradnji između Osnovne škole „Majšanski put” i Udruženja „Jogi” u cilju uspostavljanja dugoročne saradnje u pružanju pomoći učenicima osnovnoškolskog uzrasta koji imaju poteškoća u čitanju, pisanju i računanju (disleksija, disgrafija, diskalkulija) i stvaranja uslova za njihovu socijalizaciju, prihvatanja od strane društva i jačanja samopouzdanja za nastavak školovanja.

7351_1.jpg

Sporazum su potpisale direktorka Osnovne škole „Majšanski put” Silvija Tot i predstavnica Udruženja „JOGI” Jasminka Grunčić. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić i prim. dr med. Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zadravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine.

Udruženje „JOGI” osnovano je početkom 2013. godine sa ciljem da objedini zajednički interes onih lica koja imaju za cilj da pomognu deci koja imaju poteškoće u čitanju, pisanju i računanju, tj. imaju disleksiju, disgrafiju odnosno diskalkuliju, kazala je Jasminka Grunčić.

- Udruženje su pokrenuli roditelji dece koja pate od ovih poremećaja sa željom da se stvori mreža logopeda, psihologa, pedagoga, vaspitača i roditelja kako bi zajednički pomogli deci da savladaju poteškoće u čitanju, pisanju i računanju, ali i doprineli prevenciji ove pojave. Udruženje trenutno ima 110 članova, rekla je Jasminka Grunčić.

Sporazum o saradnji Udruženja „Jogi“ i OŠ „Majšanski put“ potpisan je upravo danas, 22. oktobra, jer se od 22. do 27. oktobra obeležavaju Evropski dani svesti o disleksiji, kada se širom Evrope organizuju sastanci disleksičara, roditelja, stručnjaka i predstavnika institucija i ustanova, istakla je Etela Jerinkić, i dodala da je u Prvom srpskom društvu za disleksiju iznet podatak da je čak 30 odsto najbogatijih ljudi na svetu sa disleksijom.

- To znači da se ne radi o bolesti nego o osobama prosečne, često i natprosečne inteligencije koje imaju specifičan način funkcionisanja, odnosno specifičan misaoni proces i način dekodiranja pisanih znakova. Prema nekim najnovijim istraživanjima, kod nas je čak 30 odsto populacije zahvaćeno smetnjama u učenju kada je reč o čitanju, pisanju i računanju, međutim taj procenat se stalno povećava. Ovaj problem je kod nas prepoznat pre pet-šest godina, uvođenjem inkluzije, ali prosvetni radnici nisu još uvek dovoljno upoznati sa smetnjama koje imaju pojedini učenici u čitanju, pisanju i računanju, pa se to često tumači kao nezainteresovanost, nedovoljan trud i učenje i - često kažnjava. Zato je veoma važno da se ovi problemi prepoznaju u najranijem uzrastu, naglasila je Etela Jerinkić.

Atila Čengeri je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma o saradnji i inicijative Udruženja „JOGI”, i najavio da će Grad Udruženju obezbediti prostoriju za rad kao i pomoć prilikom konkurisanja za sredstva kako bi sledeće godine Udruženje moglo da dobije i materijalnu pomoć.

Na konferenciji je saopšteno da će se u petak, 25. oktobra, od 13 časova, u svečanoj sali OŠ „Majšanski put” održati prva velika konferenciju „Mnogo malih koraka“, u organizaciji Udruženja „JOGI”. Osnovni cilj konferencije je da sa početkom nove školske godine budemo uz decu koja imaju disleksiju, disgrafiju i diskalkuliju, kao i njihovim roditeljima i nastavnicima koji će raditi sa njima. Gosti konferencije su predavači iz „Meixner fondacije” iz Budimpešte. Na konferenciji će biti obezbeđen prevod na srpski jezik.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop
Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/subotica/tmp) in Unknown on line 0