Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Nelegalna eksploatacija peska i seča šume na teritoriji grada Subotice

31.10.2014.

- Ponovo je počela eksploatacija peska u velikim razmerama na teritoriji grada Subotice. Po našim saznanjima, eksploatacija se vrši bez odgovarajućih dozvola i dokumentacije. Dnevno se sa te lokacije iznosi oko 20 kamiona sa 18 do 20 kubika peska po kamionu, odnosno od 360 do 400 kubnih metara peska. Utvrđeno je da je eksploatisan oko hektar zemljišta u dubini od tri metra - saopštio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući.

8408_1.jpg 

Naime, na osnovu anonimne prijave koja je inspekcijskoj službi u Gradskoj kući dostavljena 26. oktobra 2014. godine da se na Kelebiji, na adresi Čavolj 192, nelegalno eksploatiše pesak, dežurna patrola Komunalne policije izašla je na prijavljenu lokaciju i na licu mesta zatekla dva utovarivača kako iskopavaju pesak.

Od osoba koje su upravljale utovarivačima komunalni policajci saznali su i zapisnički konstatovali ko je vlasnik utovarivača, a u međuvremenu je, po postupanju komunalne policije i inspekcijske službe, utvrđeno i ime firme čiji su kamioni prevozili pesak. Naknadno se saznalo i ko su vlasnici parcela sa kojih se vrši eksploatacija peska, gde se i na koje gradilište taj pesak prevozi.

Uz isticanje da se na ovaj način upropašćavaju i naši putevi, jer nisu predviđeni za prolaz tako teških kamiona, gradonačelnik Maglai je izjavio da je kompletna dokumentacija sa zapisnicima i dokazima nadležnima - Poljoprivrednoj inspekciji i Rudarskoj inspekciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, dostavljena 28. oktobra 2014. godine.

- Na osnovu dostavljene dokumentacije, inspekcija bez problema može da pokrene postupke protiv odgovornih lica i firmi koje su učestvovale u ovoj eksploataciji peska, međutim, ništa se nije preduzelo i radovi nisu obustavljeni. Mi ćemo zadužiti naše službe da pokrenemo postupke koji su u našoj nadležnosti, a ja očekujem da će i nadležne inspekcije postupati po ovim predmetima, i što se tiče podnošenja prekršajnih prijava, privrednih prestupa i krivičnih prijava – rekao je Jene Maglai.

8408_2.jpg

Eksploаtаcijа minerаlnih sirovinа vrši nа osnovu odobrenjа zа eksploаtаciju, i sаglаsno ugovoru o eksploаtаciji i odobrenju zа izvođenje rаdovа, podsetio je gradonačelnik Maglai, i dodao da bi za svaki kubni metar peska trebalo da se plati rudna renta, i lokalnoj samoupravi, i Republici.

- Trebalo bi da se plati i naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta. Raspolažemo informacijom da u poslednjih nekoliko meseci nije izdata nikakva saglasnost za promenu namene poljoprivrednog zemljišta na toj lokaciji vezano za eventualnu eksploataciju peska niti je po tom osnovu plaćena bilo kakva naknada gradu Subotici ili Republici – naglasio je Jene Maglai.   

On je naveo da je u poslednjih nekoliko nedelja bilo više nelegalnih seča šuma, posebno na teritoriji Radanovca.

- Specijalizovane ekipe kamionima upadaju u šume i motornim testerama na brzinu seku stabla. Odneto je, i najverovatnije preprodato, najmanje 30 kubnih metara drveća. I tome ćemo stati na kraj, a protiv počinioca ćemo podneti krivične prijave – poručio je gradonačelnik Jene Maglai.

8408_3.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop