Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao komemoraciji žrtvama iz 1944. i 1945. godine

02.11.2014.

Na Senćanskom groblju, kod spomenika „Ptica slomljenih krila“, danas je održana svečana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Cveće i vence na spomenik „Ptica slomljenih krila“ položili su predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, predstavnici Skupštine AP Vojvodine, predstavnici organizacije Saveza vojvođanskih Mađara, predstavnici mađarskih i hrvatskih ambasada i konzularnih predstavništava, nemačkih i jevrejskih udruženja, kao i manjinskih saveta hrvatske i mađarske manjine.

 8411_1.jpg

Posle ekumenske mise koju su zajedno služili i sveštenici Rimokatoličke, Protestantske i Reformatorske crkve, skupu se obratio premijer Aleksandar Vučić  koji je naglasio da je Srbija zemlja koja se ponosi i uvek će se ponositi svojom slavnom antifašističkom tradicijom, ali da su se u to vreme dogodili i zločini i ubistva kojima ne možemo i ne smemo da se ponosimo i da ubijanje sedmogodišnje devojčice ne može da bude svrstano u herojske i najhrabrije činove.

- Svedočeći istinsku želju za razumevanjem i istorijskim pomirenjem, Srbija i Mađarska uspostavile su komisiju za istorijsko pomirenje čiji je cilj da kroz naučno istraživanje, kulturu i obrazovanje objektivizuje naša znanja o tragičnim razdobljima zajedničke prošlosti. Odbacivanjem principa kolektivne krivice za zločine počinjene u ratu, Srbija je i na taj način iskazala demokratski kapacitet svojih institucija, kao i spremnost da na zdravim osnovama jača dobrosusedske odnose sa Mađarskom – istakao je Vučić.

Podneblje koje delimo, dodao je, bogata kultura i istorija koje nas povezuju kao i čitav niz istaknutih pojedinaca koji su svojim životom i stvaralaštvom svedočili neraskidivost zajedničkog života Mađara i Srba, poput Miloša Crnjanskog i Petefi Šandora, zalog su prosperitetnije budućnosti naše dve zemlje.

Uz podsećanje da je Crnjanski govorio da je cela naša zemlja sastavljena od komada prošlosti i da „u budućnost gledaju i idu svi srećniji narodi”, on je sa ovog mesta stradanja ukazao na zajedničku odgovornost i potrebu boljeg međusobnog upoznavanja, otklanjanja barijera koje su nam u prošlosti otežavale razumevanje i iskrenog građenja bolje budućnosti sadašnjih i budućih generacija.

8411_2.jpg

- Došao sam ovde da bih rekao da mi vas doživljavamo kao svoje i da želimo da i vi nas doživljavate kao svoje, kao jednake građane ravnopravne pred zakonom među kojima ne postoji nikakva razlika. Dozvolite mi da izrazim najdublje poštovanje žrtvama, onima koji ni na koji način nisu okrvavili ruke, i saučešće njihovim najbližima, i da vas pozovem da sa ovog strašnog mesta odemo zajedno na jedno koje će biti mnogo bolje – u našu, moju, vašu mirnu Srbiju – poručio je premijer Vučić.   

Gradonačelnik Jene Maglai je, u svom obraćanju skupu, rekao da smo se pre godinu dana suočili sa tužnom realnošću da je spomenik „Ptica slomljenih krila“ oskrnavljen i da ništa nije sveto kada se radi o ljudskoj pohlepi ili mržnji.

- Nažalost, možda nikad nećemo saznati pravu istinu. U našim srcima i dušama bol je bio opipljiv, a ogorčenost nikad veća. Posle godinu dana, siguran sam da ovde prisutni vide nešto sasvim drugo i da sada razmišljaju o budućnosti svoje zajednice, o nacionalnim vrednostima – kazao je Jene Maglai.

Ovo mesto sećanja je sređenije, spomenik je vraćen na svoje mesto i svima je jasno da to nije slučajno, rekao je gradonačelnik Maglai, i dodao da je to rezultat nacionalne privrženosti i snage zajednice vojvođanskih Mađara.

8411_3.jpg

- Nismo klonuli duhom i po ko zna koji put u poslednjih nekoliko decenija ponovo smo pošli putevima izgradnje i ponovo osvetlali naš obraz – istakao je Jene Maglai.

On je naglasio da je ovo istorijski trenutak, jer komemoraciji prvi put prisustvuje i predsednik Vlade Republike Srbije.

- Ovo je jasna poruka našim zajednicama i našim narodima, priznanje naše višegodišnje borbe da dokažemo nevinost žrtava, da to bude jasno svima, a ne samo nama. Poruka je ovo i za ceo region: zajedno treba da radimo na tome da se to, što se ovde desilo, nikada više ne ponovi - podvukao je gradonačelnik Maglai.

Danas je i na Spomen groblju kod Bagrema, u Bajmoku, održano sećanje na nedužne žrtve streljane 2. novembra 1944. godine.


Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop