Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Finske kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju

19.11.2014.

U poseti Subotici danas borave ambasador Finske u Beogradu Peka Orpana sa saradnicima i predstavnici šest finskih kompanija. Posetu našem gradu ambasador Orpana započeo je razgovorom sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem i predsednikom Skupštine grada Ilijom Maravićem.

8431_1.jpg

Gradonačelnik Maglai je, obraćajući se novinarima nakon prijema ambasadora u Zelenoj sali Gradske kuće i zajedničkog sastanka sa delegacijom finskih privrednika u Plavoj sali Gradske kuće, izrazio zadovoljstvo što će ambasador Finske i predstavnici finskih kompanija upoznati Suboticu i njene privredne potencijale.

Uz konstataciju da je ovo prvi korak ka uspostavljanju saradnje između lokalne samouprave grada Subotice i Finske, on je kazao da se nada da će današnja poseta uroditi konkretnim rezultatima, jer, kako je rekao, imamo uslove i mogućnosti da uspostavimo ozbiljnu saradnju sa privrednicima iz ove nordijske zemlje.

- Kompanije iz Finske nisu dovoljno prisutne u Republici Srbiji, ali su zato veoma prisutne u našem susedstvu, u Mađarskoj. Verujem da će ta blizina doprineti da finske kompanije polako stupe na srpsko tržište, gde bi Subotica mogla da im posluži kao odskočna daska za ulazak i prisustvo na tržištu Republike Srbije i čitavog Balkana - naglasio je Jene Maglai.

Ambasador Finske je kazao da mu je ovo prva poseta Subotici i da mu je drago što je sa njim i delegacija poslovnih ljudi, predstavnika finskih kompanija koje imaju interes da ulažu u naš grad.

- Na srpskom tržištu još uvek nema dovoljno finskih kompanija, ali početak pregovora Srbije o pridruživanju EU doprineo je poboljšanju odnosa i porastu interesovanja finskih kompanija za srpsko tržište. Tokom ove godine bilo je dosta novih investicija iz Finske u Srbiju – ocenio je Orpana, i naveo da je jedna od finskih kompanija koja je nedavno došla na srpsko tržište kompanija „Lindstrom“ (proizvodi i održava radnu odeću).

  8431_2.jpg

Ulazak Mađarske u EU, 2004. godine, doprineo je da veliki broj finskih kompanija započne poslovanje u toj zemlji, istakao je Peka Orpana, i dodao da će Subotica, zbog blizine sa Mađarskom, biti „kapija ili vrata“ kroz koje će finske kompanije ući u Suboticu i Srbiju.

- Impresioniran sam informacijama koje sam do sada dobio, lokacijom vašeg grada i potencijalima kojima raspolaže u mnogim sektorima. Postoji veliko interesovanje finskih kompanija da u vašoj sredini investiraju u poljoprivredu, upravljanje otpadom i proizvodnju biomase – istakao je Orpana.

Posle razgovora u Gradskoj kući, ambasador Orpana sa saradnicima i predstavnici finskih kompanija prisustvovali su sastanku u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, a potom su obišli Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Poljoprivredno gazdinstvo „Balaša“ u Čantaviru, Javno preduzeće „Privredno tehnološki parkovi Subotica“, Slobodnu zonu Subotica i jedan od subotičkih vinskih podruma.    Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop