Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren novi ciklus konkursa nacionalnog programa „Pokreni se za posao”

12.12.2014.

U Medija-centru Gradske kuće danas je predstavljen novi, šesti ciklus konkursa nacionalnog programa „Pokreni se za posao” kојi pоmаžе pоkrеtаnjе mаlih i pоrоdičnih prеduzеćа širom Srbiјe. Program sprovodi Nevladina organizacija „Eneka” iz Niša u saradnji i uz finansijsku podršku kоmpаniјe „Filip Moris”, još od 2009. godine. Konkurs je otvoren do 31. januara 2015. godine.

8481_1.jpg

Krоz prоgrаm „Pokreni se za posao” dоdеlјuјu se bеspоvratnа srеdstvа u vrednosti do 220.000 dinara zа kupоvinu оprеmе nеоphоdnе zа pоkrеtаnjе ili unаprеđеnjе sоpstvеnоg biznisа, kao i stručne i poslovne obuke za klijente i sаvеtоdаvnа pоmоć еkоnоmskih stručnjаkа kојi ćе ih uputiti u оsnоvе mаlоg prеduzеtništvа.

Pomoćnik gradonačelnika za oblast male privrede, Ljuben Hristov, rekao je, tim povodom, da su oblasti u kojima se ovaj kredit pretežno dodeljuje proizvodna i uslužna delatnost i poljoprivreda, i da se ove godine na konkurs prijavilo 26 Subotičana.

- Od početka programa do danas, na teritoriji grada Subotice 11 malih preduzetnika dobilo je sredstva za nabavku opreme. Mi bi trebalo da napustimo teoriju velikih biznisa, velikih poslova, da se okrenemo sebi i da potencijal s kojim raspolažemo iskoristimo na najbolji način. Nadam se da ćemo u ovom novom, šestom ciklusu koji je pred nama duplirati broj korisnika programa ‘Pokreni se za posao’ – naglasio je Ljuben Hristov.

Tokom proteklih pet godina realizacije ovog programa mi smo, kroz tri lokalna i dva nacionalna programa, podržali 385 malih i porodičnih biznisa sa teritorije Republike Srbije, u oblastima poljoprivrede, zanatstva, proizvodnje i usluga, i na taj način omogućili zaposlenje za 1.300 ljudi, kazao je menadžer projekta „Pokreni se za posao” Milivoje Jovanović.

- Prošle godine 71 odsto biznisa bilo je iz oblasti proizvodnje, 17 odsto iz oblasti poljoprivrede i 12 odsto iz oblasti usluga. Kada je reč o strukturi naših klijenata, imamo dve grupe: početnike u biznisu i one koji već posluju i nameravaju da prošire svoje poslovanje uz uslov da, ako za to postoji mogućnost, uposle nove radnike. Krajnji cilj ‘Eneke’ i kompanije ‘Filip Moris’ je da se smanji nezaposlenost u našoj zemlji putem samozapošljavanja kroz osnivanje novih kompanija i pružanje podrške postojećim kompanijama koje imaju obavezu da zaposle nove radnike – istakao je Jovanović.  

On je dodao da su kriterijumi koji se koriste u selekciji ekonomski i socijalni, da posebnu pažnju prilikom selekcije dobijaju i određene ciljne grupe: mladi, žene, samohrani roditelji i manjinske grupe, i da je prošle godine 27 odsto klijenata bilo sa teritorije AP Vojvodine.

Formular za konkurs može da se dobije u svim filijalama NSZ kao i elektronskim putem preko sajta www.pokrenisezaposao.rs. Za donaciju od 220.000 dinara finansijsko učešće klijenata je 20 odsto, dok su ostalo bespovratna sredstva. Najvažniji kriterijum za odobrenje projekta je kvalitet biznis ideje.

Ugovor o finansijskoj pomoći malom preduzeću danas su potpisali menadžer programa „Pokreni se za posao” Milivoje Jovanović i vlasnica male krojačke radnje u Subotici Milica Pećerić.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop