Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Uručeni pehari i priznanja najboljim sportistima Subotice

22.12.2014.

U okviru tradicionalne akcije „Sportista godine“ koju zajednički organizuju grad Subotica, Sportski savez Subotice i „Subotičke novine“, večeras su u Velikoj većnici Gradske kuće uručeni pehari i priznanja najboljim subotičkim sportistima i sportskim kolektivima u 2014. godini.

 8489_1.jpg

Kristina Boja, Stevan Mačković i Tamaš Kajdoči

Devetočlani žiri u sastavu - Vjekoslav Ostrogonac (predsednik žirija), dr Đula Ladocki, Robert Tot, Đula Mešter, Atila Kikić, Sreten Damjanović, Danijela Pinter, Tibor Tot i Nikola Stantić - na osnovu predatih popunjenih anketnih listova od strane sportskih klubova izabrao je najbolje sportiste u 2014. godini u konkurenciji pionira, juniora, seniora i sportskih kolektiva. Dodeljena su, takođe, i posebna priznanja, kao i priznanja za proslavu jubileja.

Član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac je, obraćajući se prisutnima u ime organizatora akcije „Sportista godine“, čestitao sportistima na rezultatima ostvrenim u ovoj godini i poželeo im puno uspeha i u narednim takmičarskim sezonama. On je istakao da će grad Subotica u skladu sa mogućnostima i dalje pružati podršku mladim sportistima iz našeg grada sa željom da ostvare što zapaženije rezultate kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sportskoj sceni.

Najbolji senior Subotice je veslač Martin Mačković koji je ove godine u svom prvom nastupu u seniorskoj konkurenciji osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu.

Najbolji sportski kolektiv je Klub dizača tegova Spartak. Dizači tegova Spartaka u ovoj godini su bili ekipni prvaci Srbije za seniore, za takmičare do 23 godine, za juniore i za učenike srednjih škola, i drugi u konkrenciji učenika osnovnih škola, dok su u istim disciplinama bili bez premca na teritoriji Vojvodine. U 2014. godini osvojili su šesnaestu titulu seniorskog ekipnog prvaka države, odnosno desetu uzastopnu titulu.

Najbolji sportista u juniorskoj konkurenciji je dizač tegova Tamaš Kajdoči, prvak Vojvodine i Srbije za juniore i mlađe senior, i osvajač oba Kupa. Kao član reprezentacije Srbije osvojio je dve bronzane medalje na Prvenstvu Evrope za juniore, srebro i dve bronzane medalje na Prvenstvu Evrope za takmičare do 17 godina i drugo mesto na Olimpijskim igrama mladih. Uz sve to,  bio je i član ekipe koja je osvojila prvo mesto na Ekipnom prvenstvu Srbije.

8489_3.jpg 

Klub dizača tegova Spartak i gradonačelnik Jene Maglai

Najbolja sportiskinja u konkurenciji pionira je Kristina Boja, član Jedriličarskog kluba Palić. Kristine je bila dominantna u svojoj kategoriji, prvakinja je Vojvodine i Srbije, i pobednica na Kupu Vojvodine i Kupu Srbije. Ipak, najsjajnije odličje je bronzana medalja sa Balkanijade među devojčicama do 12 godina.

Organizatori akcije „Sportista godine“ nastavljaju saradnju sa Udruženjem sportskih novinara Srbije, sekcija Severnobačkog okruga. Ovo udruženje posebno nagrađuje fer-plej, odnosno humani potez godine. Odlukom Udruženja nagradu je dobio Karate klub Enpi. Karatisti Enpija su se uključili u prikupljanje pomoći stanovništvu u poplavljenim područjima u Srbiji i učestovali u akciji „Hrabro srce“ kroz koju je prikupljanja pomoć za ugroženo stanovništvo u Republici Srpskoj. Takođu su sa horom „Iskončići“ organizovali humanitarni koncert za prikupljanje sredstava za pomoć malom karatisti Karate kluba Japan iz Beograda.

Priznanje za 20 godina rada u Jedriličarskom klubu Palić dobio je Ištvan Boja, koji je svih 20 godina radio kao trener volonter u ovom klubu, a to veoma uspešno radi i danas. Priznanje za 50 godina u sportu – dizanju tegova – uručeno je Lajču Zeliću, koji je svoju ljubav prema sportu prvo negovao kao takmičar, a potom kao sudija, nacionalnog i međunarodnog ranga.

Posebnim priznanjem nagrađeni su Davor Štefanek, svetki prvak u rvanju kao i Nikola Kalinić osvajač srebrne Svetske medalje sa košarkaškom reprezentacijom Srbije. Priznanje su još dobili Alen Kujundžić, svetski prvak u kuglanju, zatim MKK Spartak za povratak muške košarke u Prvu ligu, Džudo klub Spartak za rad sa mladima kao i Karate klub Enpi. Zatim, Društvo za sport i rekreaciju invalida Subotice kao i sportisti invalidi Veselin Uzelac, Aleksandar Žepinić i Mladen Pajović. Priznanja su pripala i atletskim veteranima Silvesteru Kasibi, Mari Radulović i Radovanu Raduloviću.

Najboljim pionirima plakete i pehare uručio je Sreten Damjanović, trener Rvačkog kluba Spartak i nacionalni selektor, najboljim juniorima Vlada Tomić, direktor „Subotičkih novina”, a najboljim seniorima Vjekoslav Ostrogonac. Plakete za jubileje predao je Đula Mešter, predsednik Sportskog društva Spartak, a posebna priznanja Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada Subotice.

8489_2.jpg 

Velike prelazne pehare najboljem senioru, Martinu Mačkoviću i najboljem sportskom kolektivu, Klubu dizača tegova Spartak predao je gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Ova lepa manifestacija potvrđuje da Subotica i dalje ima vrhunske sportiste i klubove i da u sportskom životu naše države još uvek zauzima značajno mesto, istakao je gradonačelnik Maglai u svom obraćanju prisutnima, i dodao da su subotički sportisti, iako je 2014. godina bila teška, izborili izvanredne rezultate.

- Odličja koja su subotički sportisti osvojili na Olimpijskim igrama, svetskim, evropskim i državnim prvenstvima, obavezuju sportiste, sportske klubove i sportske radnike, ali i lokalnu samoupravu da u budućnosti posebnu pažnju posvetimo sportu. Veliki izazov za sledeću godinu biće da pokušamo da ostvarimo još bolje rezultate, ali ako sa više optimizma budemo gledali u pravcu da imamo kvalitet, verujem da ni uspesi naših sportista neće izostati – naglasio je Jene Maglai.

Akcija „Sportista godine“ pokrenuta je 1961. godine, u sportskoj redakciji „Subotičkih novina“, a ubrzo su se u organizaciju akcije uključili Sportski savez Subotice i grad Subotica. Prvi sportista godine izabran je 1961. godine, a bio je to Nikola Špear, tada jedan od najperspektivnijih tenisera Evrope i najbolji u tadašnjoj Jugoslaviji. Kako je vreme prolazilo, tako je rastao i izbor. Tako se od 1969. godine biraju najbolji kolektivi, od 1970. godine najbolji juniori, od 1976. godine najbolji pioniri, a uvedena je i kategorija posebnih priznanja za jubileje, vredne rezultate i sportske radnike.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop