Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Usvojen predlog Odluke o budžetu grada Subotice za 2015. godinu

23.12.2014.

- Na današnjoj sednici Gradskog veća jednoglasno je usvojen, i upućen Skupštini grada na razmatranje, predlog Odluke o budžetu grada Subotice za 2015. godinu. Planirani obim budžeta iznosi 5,499 milijardi dinara, a ukoliko se izuzme 500 miliona dinara predviđenih za gradnju Kolektora II budžet Grada iznosiće 4,99 milijardi dinara, što je 230 miliona dinara manje u odnosu na rebalansirani budžet iz 2014. godine – izjavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

 8493_1.jpg

Uz konstataciju da se izrada predloga budžeta za 2015. godinu može okarakterisati sa - „nikad manje para, a nikad više zahteva”, gradonačelnik Maglai je rekao da se ispostavilo da se odluka doneta krajem 2013. godine, koja se odnosila na drastično smanjenje budžetskih rashoda od 15 do 40 odsto, pokazala kao dobra.

- Zahvaljujući toj odluci mi nemamo problema sa isplatom zarada i blokadom javnih preduzeća, za razliku od mnogih drugih lokalnih samouprava. Moramo da nastavimo tim putem, jer bez obzira na finansijsku stabilnost budžeta koju smo očuvali u 2014. godini, najmanje toliko teško, ako ne i teže, biće nam da održimo finansijsku stabilnost u 2015. godini. Gledali smo da uravnotežimo prihodovnu i rashodovnu stranu budžeta za narednu godinu i fiskalni deficit će, kao i ranijih godina, biti na nivou od 10 odsto – rekao je Jene Maglai.

On je naveo da su i u predlogu budžeta za 2015. godinu u velikoj meri smanjeni rashodi, da se to prvenstveno odnosi na masu plata, materijalne troškove i specijalizovane usluge i da su, osim u oblastima socijalne zaštite i sporta, gotovo u svim sferama smanjivani rashodi.

- To se odnosi i na one subvencije koje smo davali javnim preduzećima i javnim ustanovama, kao i na Gradsku upravu, gde je predviđeno smanjenje rashoda u proseku od osam do 12 odsto, a smanjena je i masa zarada za 2015. godinu za osam odsto  – kazao je gradonačelnik Maglai.

Ranije preuzete ugovorne obaveze koje, podvukao je, moraju da se ispoštuju, otežavale su izradu predloga budžeta tako da će Grad morati da izdvoji oko 80 miliona dinara za opremanje komunalnom infrastrukturom zemljišta na Palićkom putu za potrebe izgradnje tržnog centra od strane austrijskog investitora, kao i više od 20 miliona dinara za izgradnju pristupnog puta za kompaniju „Lidl” koja sledeće godine namerava da gradi tržni kompleks. Budžet Direkcije za izgradnju grada, dodao je, biće veći za 150 miliona dinara, tako da će iznositi 1,15 milijardi dinara.

On je istakao da je na prihodovnoj strani predviđeno smanjenje prihoda od poreza na zarade za pet odsto, što će se, kako je rekao, nadomestiti prihodima od poreza na imovinu.

- Porezi na zarade, koji čine oko 32 odsto prihoda grada Subotice, u sledećoj godini će biti smanjeni za oko pet odsto, pre svega zbog smanjenih stopa poreza na zarade koji pripadaju lokalnoj samoupravi i povećanja minimalnog iznosa plata koji ne podleže plaćanju poreza na zarade. S druge strane, imamo značajno povećanje prihoda od poreza na imovinu, tako da smo s tim uspeli da kompenzujemo smanjenje prihoda koje imamo na osnovu poreza na zarade. Očekujem da ćemo i na osnovu poreza na zarade sledeće godine imati povećanje prihoda u odnosu na 2014. godinu, jer će se u Subotici sledeće godine, realno, otvoriti od hiljadu do dve hiljade novih radnih mesta – naglasio je gradonačelnik Maglai.

Za 2015. godinu, najavio je, predviđeno je oko 150 miliona dinara za izgradnju nove putne mreže, više od 100 miliona dinara (iz odobrenih sredstava sa pokrajinskog nivoa) za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, 25 miliona dinara za rekonstrukciju Narodnog pozorišta i 18 miliona dinara za završetak radova na uređenju fasade Sinagoge.

Osim toga, naveo je gradonačelnik Maglai, predviđena su i sredstva za završetak Doma kulture u Tavankutu, rekonstrukciju zgrade pozorišta u Čantaviru, izgradnju zgrade mesne zajednice u Šupljaku, završetak rekonstrukcije sportske hale u Bajmoku i održavanje festivala i raznih kulturnih manifestacija u našem gradu.

Za azil za pse, dodao je, predviđeno je 15 miliona dinara, a planirana su i sredstva za: kupovinu dva smećara za odvoženje smeća iz prigradskh naselja, nabavku novih autobusa, obnovu autobuskih stajališta, postavljanje javnih toaleta u Subotici i na Paliću, proširenje sistema video-nadzora (od osam do 12 miliona dinara) i projekat podizanja vetrozaštitnih pojaseva (više od 20 miliona dinara) na lokacijama koje su planski predviđene.

Odbornici će o budžetu raspravljati na sledećoj sednici Skupštine grada koja će se, najverovatnije, održati 30. decembra 2014. godine.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop