Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Međunarodni dan dece obolele od raka

13.02.2015.

- Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se i u našoj zemlji, i u našem gradu - 15. februara. Tim povodom, Unija srednjoškolaca Srbije u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Subotice i uz podršku lokalne samouprave će u nedelju, na Trgu slobode, od 15 časova i 30 minuta do 18 časova, organizovati humanitarnu akciju – najavio je, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam.

 8623_1.jpg

Program obeležavanja počeće u 15.30 časova, simboličnom šetnjom od Hale sportova do Trga slobode. Nakon toga, na centralnom gradskom trgu organizovaće se muzički i sportski program, a volonteri Unije srednjoškolaca i Kancelarije za mlade građanima će deliti flajere.

Posetioci će, u periodu od 15.30 do 18 časova, kupovinom promotivnih artikala moći da daju doprinos borbi protiv raka kod dece. Prilozi prikupljeni tokom humanitarne akcije biće uplaćeni na račun Udruženja „Čika Boca”, iz Beograda, koje će prikupljena sredstva nameniti za održavanje kampa za decu obolelu od malignih bolesti.

Ove godine, Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se uz slogan: Seti se! Svaki dan! Slogan naglašava značaj primarne prevencije u svakodnevnom životu, kao i činjenicu da je potrebno svakog dana hodati u susret svom zdravlju, zdravlju svoje porodice, potomstva.

Procenjuje se da u Srbiji svake godine od nekog karcinoma (raka) oboli od 300 do 350 najmlađih, što čini jedan do dva procenta od ukupnog broja obolelih od ove teške bolesti.

Tokom 11 meseci 2014. godine u Severnobačkom upravnom okrugu nije bilo smrtnog ishoda od maligne bolesti (raka) u starosnoj kategoriji do 18 godina.

Prema podacima Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) svakog dana u Srbiji  jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u oko 70 odsto slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči.

U Srbiji se od raka godišnje leči oko 500 dece. Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 80 odsto, a terapija traje 105 nedelja.                                                                                                         

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop