Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

U Hemijsko-tehnološkoj školi pušten u rad električni duplikator

26.02.2015.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, danas, u pogonskoj laboratoriji Hemijsko-tehnološke škole simbolično pustio u rad električni duplikator. Ovaj uređaj će doprineti podizanju kvaliteta nastave, a omogućiće i proizvodnju tečnog sapuna koja će se odvijati na osnovu saglasnosti Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine–nacionalne zajednice na odluku Školskog odbora o proširenoj delatnosti škole. Puštanju u rad električnog  duplikatora prisustvovali su član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja Blaško Stantić i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Magda Fehervari.

 8816_1.jpg

Direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković je, tim povodom, izjavio da je zadatak srednjih stručnih škola da svojim učenicima obezbede sticanje praktičnog znanja i veština koje će im omogućiti da se po završetku srednje škole uspešno uključe u svet rada ili nastave dalje školovanje.

- Nabavkom električnog duplikatora, Hemijsko-tehnološka škola je upravo to obezbedila svojim učenicima. Učenici sa područja rada hemija, nemetali i grafičarstvo, na obrazovnim profilima tehničar za kozmetičku tehnologiju-ogled i tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, u okviru nastavnog plana i programa moći će da se upoznaju sa sirovinama za proizvodnju, mašinama i uređajima koji se koriste u industriji, sa procesom proizvodnje kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda, sa ambalažom i pakovanjem gotovih proizvoda, kao i sa tehnikom i postupcima ispitivanja sirovina i gotovog proizvoda – rekao je Matković.

Uz konstataciju da je ovo lep primer kako jedna škola putem konkursa može da obezbedi određena sredstva za kupovinu uređaja kojim poboljšava i kvalitet obrazovanja svojih učenika i svoju tehničku opremljenost, gradonačelnik Maglai je istakao da su zanati danas cenjeni i da bi, ubuduće, bilo dobro da se svi, kao zajednica, postaramo da se mladi ljudi usmeravaju prema onim obrazovnim profilima koji će im posle završetka škole omogućiti lakše zaposlenje.

8816_2.jpg 

Tečni sapun koji će se proizvoditi u električnom duplikatoru koristiće se za potrebe Hemijsko-tehnološke škole, a ponudiće se srednjim i osnovnim školama u okruženju, javnim ustanovama i drugim zainteresovanim stranama.

U postupku proizvodnje i laboratorijskog ispitivanja gotovog proizvoda (hemijska i mikrobiološka ispitivanja) učestvovaće učenici i profesori. Proizvodnja podrazumeva formulaciju samog proizvoda, uzorkovanje, pakovanje proizvoda u određenu ambalažu i lepljenje etiketa.

Električni duplikator je naručen od najpovoljnijeg ponuđača, firme „Rapid“, iz Gornjeg Milanovca, po ceni od 250.000 dinara, sa PDV-om. Kapacitet duplikatora je 100 litara po punjenju.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop