Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Uspostavljanje efikasnijeg sistema funkcionisanja Gradske uprave

27.02.2015.

Internet aplikacija na zvaničnom sajtu grada Subotice (www.subotica.rs) koja poreskim obveznicima omogućava da pogledaju svoje stanje na računima izvornih javnih prihoda koji se evidentiraju u Sekretarijatu lokalne poreske administracije, kao i poreske prijave na osnovu kojih im je utvrđena obaveza, i Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi bile su teme današnje pres-konferencije na kojoj su se predstavnicima medija obratili gradonačelnik Subotice Jene Maglai i sekretar Sekretarijata lokalne poreske administracije Anka Trifunović.

8823_1.jpg 

Po korisnički nalog i lozinku u Gradsku upravu

Obveznici koji žele da preko naše Internet aplikacije pogledaju svoje stanje na računima izvornih javnih prihoda koji se evidentiraju u Sekretarijatu lokalne poreske administracije, kao i poreske prijave na osnovu kojih im je utvrđena obaveza, moraju da podnesu zahtev za otvaranje korisničkog naloga, koji se može podneti preko Web aplikacije – zahtev za otvaranje korisničkog naloga, kazala je Anka Trifunović.

- Korisnički nalog i lozinka preuzimaju se u Gradskoj upravi, Trg slobode 1, na prvom spratu, kancelarija broj 141, svakog radnog dana od 10 do 12 časova. Obveznik koji je dobio korisničko ime i lozinku u Web aplikaciji može sam da promeni lozinku. Važno je da se ta lozinka ne zaboravi ili izgubi, jer se, u tom slučaju, za promenu lozinke mora doći u Sekretarijat lokalne poreske administracije. Ovaj projekat je finansijski podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu – istakla je Anka Trifunović.

Prema njenim rečima, prošle godine je od fizičkih lica naplaćeno oko 427 miliona dinara od utvrđenih 454 miliona dinara poreza na imovinu, što je, kako je rekla, stepen naplate oko 94 odsto u odnosu na utvrđenu obavezu. Nova poreska rešenja, dodala je, koja se odnose na obaveze za 2015. godinu građani će dobiti u martu ili aprilu.

Gradonačelnik Maglai je istakao da je 2014. godine urađen ogroman posao kada je reč o podnošenju poreskih prijava.

- Prošle godine podneto je i gotovo obrađeno oko 75.000 poreskih prijava. Primenom novog zakona podnete su nove poreske prijave, to je bila naša zakonska obaveza koju smo morali da sprovedemo. Imamo zaista impozantnu bazu podataka vezanu za poreske obveznike i sada je u toku poređenje podataka iz formirane baze sa podacima katastra nepokretnosti i zaduživanje onih poreskih obveznika koji do sada nisu podneli poresku prijavu – naglasio je Jene Maglai.

Smanjenje broja radnih mesta i izvršilaca

Osvrćući se na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi, on je rekao da je sistematizacija urađena zbog uspostavljanja efikasnijeg sistema funkcionisanja Gradske uprave, da su u cilju efikasnije raspodele rada razdvojeni pojedini glomazni sekretarijati i da se u Gradskoj upravi umesto dosadašnjih šest obrazuje deset sekretarijata.

- Sekretarijat za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine razdvojili smo na tri sekretarijata: Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Sekretarijat za privredu i lokalni ekonomski razvoj. Razdvojili smo, takođe, i Sekretarijat za imovinsko pravne poslove i građevinarstvo na Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove i Sekretarijat za građevinarstvo, dok su ostali sekretarijati ostali u istom obimu – kazao je gradonačelnik Maglai.

Značajna izmena u odnosu na raniju sistematizaciju je, podvukao je, smanjenje broja radnih mesta i smanjenje broja izvršilaca.

- Ranije je bilo sistematizovano 251 radno mesto, a sada 213 radnih mesta na kojima je sistematizovano 347 izvršilaca, u odnosu na nekadašnjih 430. Kada sam došao na mesto gradonačelnika ovde je, po raznim osnovama, bilo zaposleno blizu 390 ljudi, a sada ima 349 zaposlenih. Niko od mojih prethodnika nije imao hrabrosti da u to dirne, jer se stalno, iz godine u godinu, povećavao broj zaposlenih. Od devedesetih godina, kada je ovde bilo oko 200 zaposlenih, stiglo se do blizu 400 – naglasio je gradonačelnik Maglai.

Uz konstataciju da je u lokalnoj samoupravi zaposleno 20 do 30 ljudi više nego što je potrebno, on je istakao da problem predstavlja i nedostatak stručnjaka i da je upražnjeno 17 radnih mesta predviđenih za inženjere različitih profila i 12 novih komunalnih policajaca.


Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop