Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Zaključen Sporazum o prvoj fazi rekonstrukcije i restauracije Katedrale svete Terezije Avilske

06.03.2015.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, mr Jene Hajnal, danas su, u Gradskoj kući, zaklučili Sporazum o prvoj (I) fazi rekonstrukcije i restauracije Katedrale svete Terezije Avilske u Subotici. Ovim sporazumom grad Subotica podržava sklapanje ugovora između Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice”, osnovanog od strane Grada, kojim će se regulisati saradnja između Direkcije za izgradnju grada i Mađarskog nacionalnog saveta u vezi I faze rekonstrukcije i restauracije Katedrale.

 8858_1.jpg

Gradonačelnik Maglai je, tim povodom, rekao da je u martu 2014. godine, s obzirom na to da je Katedrala obnavljana poslednji put pre više od tri decenije i da su se na pročelju objekta pojavile ozbiljne pukotine, formirao stručnu komisiju sa zadatkom da sagleda potrebe i mogućnosti koje se odnose na rekonstrukciju i restauraciju Katedrale, pripremi tehničku dokumentaciju i definiše projektni zadatak.

Ta komisija je u potpunosti obavila svoj zadatak i utvrdila šta bi na objektu trebalo da se uradi kako bi u potpunosti bio rekonstruisan, kazao je on i dodao da je lokalna samouprava u okviru tog projekta pokrenula i isfinansirala i izradu projektne dokumentaciju za kompletno obnavljanje električnih instalacija u Katedrali.

- U međuvremenu, u decembru 2014. godine, Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine odobrena su značajna sredstva za rekonstrukciju i restauraciju Katedrale. Uzimajući u obzir tu činjenicu, mi smo smatrali da bi bio red da se Subotička biskupija i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine dogovore o daljoj realizaciji ovog projekta – rekao je Jene Maglai.

Uz konstataciju da je Mađarski nacionalni savet postigao dogovor sa Subotičkom biskupijom da zajednički preuzmu dalje finansiranje tog projekta, gradonačelnik Maglai je naglasio da je sporazumom koji je danas zaključen između grada Subotice i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, lokalna samouprava prepustila projektnu dokumentaciju i do sada odrađene poslove na rekonstrukciji i restauraciji Katedrale Subotičkoj biskupiji i Mađarskom nacionalnom savetu.

Jene Hajnal je istakao da Mađarski nacionalni savet želi da nastavi ono što su grad Subotica i Direkcija za izgradnju grada započeli u vezi rekonstrukcije i restauracije Katedrale svete Terezije.

- Vlada Mađarske je za prvu fazu rekonstrukcije i restauraciju Katedrale svete Terezije Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine odobrila 165 miliona forinti, odnosno nešto više od 65 miliona dinara. Na osnovu ugovora koji je Mađarski nacionalni savet sklopio sa Subotičkom biskupijom mi želimo da nastavimo realizaciju ovog projekta koji su započeli grad Subotica i Direkcija za izgradnju grada. Investitor će biti Subotička biskupija – kazao je Jene Hajnal.

Prema njegovim rečima, do kraja godine bi trebalo da se kompletno sanira i uredi fasada na kojoj su ulazna vrata Katedrale sv. Terezije Avilske.

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop