Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Odbornice Subotice i Sombora potpisale Žensku platformu za razvoj Srbije

23.03.2015.

Ženske odborničke mreže skupština gradova Subotice i Sombora danas su, u Velikoj većnici Gradske kuće, prve potpisale Žensku platformu za razvoj Srbije od 2014. do 2020. godine. Potpisivanju Ženske platforme prisustvovali su predstavnici gradova Subotice i Sombora, AP Vojvodine i Republike Srbije.

8917_1.jpg 

Koordinatorka Ženske odborničke mreže Skupštine grada Subotice, Đenđi Seleši, izjavila je da će kroz dijalog i programske projekte žene postati „vidljivije” i da će Ženska platforma razvoja Srbije omogućiti praktičnu primenu rodne ravnopravnosti koja je, kako je rekla, ključ razvojnih rodnih politika bez kojih ne možemo da govorimo o demokratiji.

Koordinatorka Ženske odborničke mreže Skupštine grada Sombora Tamara Savović smatra da bi Ženska platforma za razvoj Srbije trebalo da bude temelj za buduće korake i da bi odbornice već sada trebalo da imaju viziju na koji način će sprovesti ciljeve definisane ovom platformom, a najvažnije integrišu u logiku i svest da rodna ravnopravnost doprinosi boljem kvalitetu života svih nas.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao da je današnje potpisivanje Ženske platforme za razvoj Srbije još jedan lep primer da se na severu naše države pokreću nove ideje koje, istovremeno, doprinose i razvoju zajednice i služe kao primer za druge lokalne samouprave.

 8917_2.jpg

- Drago mi je da smo sa našim komšijama iz Sombora, sa kojima imamo izuzetnu saradnju, prvi potpisali Žensku platformu odbornica čiji uticaj i rad nije zanemarljiv. Žene su izuzetno važne za uspešno funkcionisanje lokalnih samouprava, hteli mi to da priznamo ili ne. Muškarci najčešće povlače najvažnije poteze, ali ubeđen sam da žene i u Subotici, i u Somboru, imaju značajan uticaj na donošenje odluka. Mislim da je ovo povezivanje odbornica dva grada prvi korak koji će morati da se nastavi u čitavom regionu u smislu da se ta pozitivna iskustva i rezultati razmenjuju i tako daje novi zamajac uspesima koji se mogu postići – istakao je gradonačelnik Maglai.

Predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić je kazao da je unapređenje rodne ravnopravnosti jedan od ključnih principa koji se zagovara u Evropskoj uniji, i dodao da su primer neravnopravnosti i rezultati konkursa na kojima su favorizovani muškarci, što pokazuje da žene moraju da nastave borbu za svoje mesto u društvu.

8917_3.jpg 

- Rodna ravnopravnost, vladavina prava, politička participacija, bezbednost, eliminisanje nasilja nad ženama, jačanje ženskih prava, deo je principa koji su sadržani u Ženskoj platformi koju će odbornice Subotice i Sombora prve potpisati u Srbiji. Nadam se da će se potpisivanjem Ženske platforme žene više i konkretnije uključiti u društveni i politički život – naglasio je Ilija Maravić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je podvukao da je položaj žene danas, bez obzira na poboljšanje koje je zabeleženo u poslednjih nekoliko godina, izuzetno težak, da je ta neravnopravnost prisutna u svim oblastima, kako u pogledu zarada, tako i u pogledu imovine koja je, u 90 odsto slučajeva u Vojvodini, uknjižena na ime muškaraca, i da je prioritet iskorenjivanje nasilja nad ženama.

Milana Lazić iz  tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije kaže da statistika svedoči da su žene za 30 odsto manje plaćene u odnosu na muškarce koji obavljaju isti posao.

8917_4.jpg 

- Imamo podatke koji su frapantni u smislu da je svaka druga ili treća žena iskusila fizičko ili psihično nasilje, što je ogroman problem. Zato smatramo da se potpisivanjem Ženske platforme za razvoj Srbije rodna ravnopravnost stavlja među prioritete države - rekla je Milana Lazić.

Prisutnima su se obratili i: Atila Pribila, zamenik gradonačelnika Sombora, Borislav Staničkov, predsednik Skupštine grada Sombora, Zlatko Marosiuk, zaštitnik građana grada Subotice, Ružica Rudić Vranić, izvršna direktorka NVO „Femina creativa” i zamenice koordinatorke Ženske odborničke mreže u Subotici, Jasmina Stevanović i Timea Horvat.


Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop