Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održan završni seminar u okviru projekta Mreža za razvoj Subotice

24.03.2015.

U Plavoj sali Gradske kuće održan je završni seminar u okviru projekta Mreža za razvoj Subotice i potpisan međusektorski Sporazum o formiranju Mreže za saradnju na projektima za razvoj grada Subotice. Cilj Mreže je povezivanje i intenziviranje saradnje uz objedinjavanje lokalnih ljudskih i drugih resursa, organizacijskih kapaciteta, znanja, iskustava i stručnosti za efikasno praćenje i realizaciju ciljeva definisanih razvojnim dokumentima grada.

8920_1.jpg

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. On je izjavio da se približavanjem Srbije Evropskoj uniji dolazi do značajnih razvojnih mogućnosti kroz finansijske fondove i da je u tom pogledu potrebno sistematizovati stvari, a cilj je da sve lokalne samouprave u APV imaju strategiju razvoja 2014-2020, što danas, kako je rekao, imaju 43 opštine.

- Smatrali smo da je važno da postoji nit između budućih razvojnih aktivnosti lokalnih strategija i Programa regionalnog razvoja APV i konceptualno smo pokušali da se prilagodimo nacrtu strategije koji postoji na republičkom nivou. Drugi cilj koji smo definisali bilo je stvaranje lokalnih autoriteta koji će se baviti implementacijom predviđenih aktivnosti u strateškim planovima. Tako smo podržavali formiranje i funkcionisanje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i ’Sistema 48 sati’ koji omogućavaju veću i bržu komunikaciju između građana i javne administracije – istakao je,  Bugarski, i dodao da je ranijih godina resorni Sekretarijat svake godine raspisao po jedan konkurs za nevladine organizacije, a ove godine će raspisati dva.

Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Nebojša Daraboš je ocenio da je inicijativa svih partnera - institucija javnog sektora, obrazovnog sistema, organizacija iz privrede i nevladinog sektora - dobar temelj da se Sporazum primeni u praksi.

- Mislim da ćemo putem ovog sporazuma uspeti da uvedemo kulturu dijaloga koja nam je, možda, nedostajala u prethodnom periodu kako bismo projektne timove koje imamo u okviru svojih institucija i na kojima radimo bolje umrežili da bismo naše kadrovske institucionalne kapacitete povezali za dobrobit ovog grada, u skladu sa određenim strateškim dokumentima koje je ovaj grad već usvojio ili tek treba da usvoji – istakao je Daraboš.

 8920_2.jpg

On je izrazio zadovoljstvo što je Gradska uprava, u ovom mandatu, prepoznala potrebu da konačno realizuje i potpiše jedan ovakav sporazum.

- Potpisivanje Sporazuma smatram kao prvi korak koji je, svakako, veoma važan, ali realizacija će pokazati kako će Sporazum zaživeti na terenu, a  trebalo bi da zaživi, za boljitak svih nas. Svi mi ovde i jesmo upravo zbog toga da bismo ovo društvo razvijali na jedan bolji način – naglasio je Nebojša Daraboš.

Sporazum o saradnji sa lokalnom samoupravom potpisao je direktor RRA „Panonreg“ Branko Malagurski, a u projektu učestvuju Otvoreni univerzitet Subotica, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Turistički klaster Subotica-Palić, kao i nekoliko javnih komunalnih preduzeća, udruženja i firmi.

Ciljeve Mreže za razvoj Subotice predstavila je direktorka Centra lokalne demokratije Stanka Parać Damjanović, a na seminaru je učestvovala zamenica direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Ana Ilić, koja je govorila o regionalnoj politici i koordinaciji strukturnih instrumenata. O IPA II sektorskom programiranju govorio je pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Branko Budimir.

Projekat Mreža za razvoj Subotice rezultat je višegodišnjih napora grupe nevladinih organizacija na uspostavljanju efektivne i funkcionalne mreže, a projekat realizuje Centar lokalne demokratije Subotica. Potpisnika na Sporazumu za sada je 15, ali je Mreža otvorena za nove članove.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop