Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležen Dan Specijalnog rezervata prirode „Ludaško jezero“

27.03.2015.

Povodom 28. marta, dana kada je Ludaško jezero uvršteno na Ramsarsku listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja, u Vizitorskom centru Ludaš, na Hajdukovu, obeležen je Dan Specijalnog rezervata prirode (SRP) „Ludaško jezero“. Ludaško jezero je, 28. marta 1977. godine, proglašeno Ramsarskim staništem na površini od 593 hektara - zbog staništa za gnežđenje ptica i istraživačke ornitološke stanice. Dan SRP „Ludaško jezero” obeležen je nizom predavanja, a predstavljene su i mogućnosti vodenog kombajna (amfibije), specijalizovane mašine koja će služiti za unapređenje ekološkog statusa jezera Palić i Ludaš.

 8930_1.jpg

Direktor Javnog preduzeća (JP) „Palić-Ludaš“ Ferenc Marton je, između ostalog, kazao da je ove godine planirano da se uz pomoć vodenog kombajna, multifunkcionalne mašine koja se koristi za seču trske, izmuljavanje i stvaranje biomase, smanji opterećenje organskih materija u Ludaškom i Palićkom jezeru.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao da su u proteklih godinu dana napravljeni ozbiljni pomaci u rešavanju problema vezanih za Palićko i Ludaško jezero, da je oformljena i radna grupa za unapređenje ekološkog stanja jezera Palić (delom obuhvaćeno i Ludaško jezero) koja je sačinila plan i odredila niz mera vezanih za sanaciju jezera, i da su Pokrajina i lokalna samouprava u 2014. godini obezbedili ozbiljna sredstva za opremanje JP „Palić-Ludaš”, koje gazduje ovim rezervatom.

- Lokalna samouprava je, prošle godine, Javnom preduzeću ’Palić-Ludaš’ obezbedila sredstva za kupovinu traktora, terenskog vozila i nekoliko manjih mašina, a zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine kupljen je vodeni kombajn. Ove godine će se, za potrebe JP ’Palić-Ludaša’, nabaviti još jedna multifunkcionalna mašina, a kupićemo i terensko vozilo i korpu koja je potrebna za orezivanje i održavanje drveća u parkovima - istakao je gradonačelnik Maglai.

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović je rekao da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine prošle godine izdvojio 35 miliona dinara za poboljšanje ekološkog statusa jezera Palić i Ludaš i da je najveća investicija bila donacija vodenog kombajna (26 miliona dinara, sa pratećom opremom) koji će služiti za unapređenje ekološkog statusa jezera Palić i Ludaš.


8930_2.jpg 

- Pokrajina je pouzdan partner, koji zajedno sa upravljačima zaštićenih područja radi na očuvanju prirodnih vrednosti i biodiverziteta - naveo je  Puzović.

On je ocenio da se vode u Vojvodini nalaze u veoma lošem stanju i da zbog toga pokrajinska administracija, kroz razne projekte, u saradnji sa nadležnim preduzećima, lokalnim stanovništvom i nevladinim organizacijama, radi na poboljšanju stanja životne sredine.

Konvencija o vlažnim staništima potpisana je u iranskom gradu Ramsaru, 1971. godine i predstavlja Sporazum između vlada, koji obezbeđuje okvire za nacionalne aktivnosti i međunarodnu saradnju na polju očuvanja i mudrog korišćenja vlažnih staništa i njihovog bogatstva.

Na Ramsarskoj listi vlažnih staništa od međunarodnog značaja trenutno se nalaze 164 članice, sa 2.075 vlažnih staništa, koja čine površinu od 198 miliona hektara.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop