Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom

01.04.2015.

U Medija-centru Gradske kuće danas je održana pres-konferencija na kojoj su najavljene aktivnosti koje će se, u organizaciji Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Subotica i uz podršku lokalne samouprave, održati u našem gradu u okviru obeležavanja 2. aprila – Svetskog dana osoba sa autizmom.

 8944_1.jpg

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u decembru 2007. godine usvojila rezoluciju kojom je 2. april proglašen Svetskim danom osoba sa autizmom, rekao je član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite Milimir Vujadinović, i dodao da osobe sa autizmom čak i među osobama sa invaliditetom imaju poseban značaj i mesto i da se lokalna samouprava, po treći put, pridružuje obeležavanju Svetskog dana osoba sa autizmom.

- U znak naše podrške osobama sa autizmom, ali i svima onima koji se bave ovom problematikom, dekorativna rasveta na Gradskoj kući će večeras, od 20 časova, biti u plavoj boji koja simbolizuje autizam. U poslednje vreme najviše se bavimo decom koja su obolela od autizma i zaista se trudimo da, u skladu sa mogućnostima, pomognemo Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom. Grad Subotica je prošle godine, kroz javni konkurs u oblasti društveno-humanitarnog rada izdvojio sredstva u iznosu od 400.000 dinara za aktivnosti ovog udruženja, a verujem da ćemo ove godine pomoći u značajnijem obimu – istakao je Vujadinović.

Koordinatorka akcije Iva Vučinić je kazala da su u četvrtak 2. aprila, od 10.30 do 11.30 časova, u osnovnim školama „Sonja Marinković” i „Ivan Milutinović” predviđene kreativne radionice u kojima će učestvovati deca koja pohađaju inkluzivnu nastavu, kao i njihovi vršnjaci iz razreda, i da će se u okviru tih radionica farbati jaja u plavu boju i praviti uskršnje korpice.

- Od 12 časova, na Trgu slobode, puštaće se plavi baloni, a biće organizovana i radionica farbanja jaja u plavu boju, kojoj će se priključiti prvotimci Fudbalskog kluba Spartak. U utorak, 7. aprila, od 23 časa, u Džentlmens pabu će biti organizovana humanitarna žurka na kojoj će nastupiti Nebojša Vojvodić, Bojana Šarović, Vuk i Iva Vučinić, Mirna Radulović i Žile Trajčeski. Ulaznica je 200 dinara, a sav prihod namenjen je Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom koje planira opremanje igrališta – kazala je Iva Vučinić.

Deca sa autizmom su diskriminisana i nemaju svoje mesto u društvu, a kada razgovarate sa roditeljima ovakve dece o tome što im se sve dešava, vidite da postoje jako veliki problemi, rekla je predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Suzana Skenderović.

- Zahvaljujući lokalnoj samoupravi dobili smo prostor od oko 200 kvadratnih metara, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opremilo je centar za integraciju. Imamo prostorije i imamo osoblje koje želi da radi, ali sve funkcioniše jako teško. Udruženje se finansira projektno, a zahvaljujući lokalnoj samoupravi dobijamo sredstva da možemo da platimo troškove. Ima jako puno ljudi koji se uključuju u humanitarni rad, imamo prijatelje koji vole ovo udruženje i žele da se uključe u naše akcije. Volela bih da kuća 'Autizam' bude edukativni, rehabilitacioni centar gde će na jednom mestu biti psiholog i logoped i celokupna podrška  detetu kod kojeg se prepoznao problem – naglasila je Suzana Skenderović, napominjući da se celokupan program obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom sprovodi u okviru humanitarne akcije „Pobedimo predrasude”.

U Vareškoj ulici broj 28, prošle godine je otvorena kuća „Iza duge“, terapeutski centar i poludnevni boravak za osobe sa autizmom. Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom Subotica, osnovano 23. novembra 2011. godine, trenutno broji oko 40 članova.

Svetski dan osoba sa autizmom u našoj zemlji obeležiće se u 11 gradova koji imaju udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

8944_2.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop