Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Prijem za ambasadora Italije

15.04.2015.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, ambasadora Italije u Republici Srbiji Đuzepea Manca. Razgovaralo se o unapređenju dosadašnje privredne i kulturne saradnje i mogućnostima da italijanski jezik i kultura budu prisutniji u našem gradu. Susretu je prisustvovao generalni i izvršni direktor A. D. „Elektroremont”, Karmine Taralo.

 8974_1.jpg

Uz izražavanje zahvalnosti na poseti i isticanje da u Subotici posluje više italijanskih preduzeća koja ulažu u naš grad, gradonačelnik Maglai je rekao da postoje uslovi da se saradnja između Italije i Subotice intenzivira i da će lokalna samouprava podržati negovanje italijanskog jezika, kulture i umetnosti.

Zahvaljujući se na prijemu, ambasador Manco je podsetio da je Vlada Italije, u cilju podrške ekonomskom razvoju Srbije, odobrila kreditnu liniju u vrednosti od 30 miliona evra za realizaciju projekta „Program razvoja privatnog sektora kao podrške malim i srednjim preduzećima kroz sistem domaćih banaka”, i dodao da se i Subotičanima pruža mogućnost da iz kreditne linije italijanske Vlade za mala i srednja preduzeća dođu do kredita uz veoma povoljnu kamatnu stopu (4,35 odsto na godišnjem nivou).

Ideja je da se putem više poslovnih banaka koje izdaju ove kredite, malim i srednjim preduzećima iz Srbije odobre kreditne linije za kupovinu italijanske opreme i tehnologije, kazao je Đuzepe Manco, navodeći da je predviđen grejs period od najviše dve godine i da je period otplate do osam godina u semestralnim ratama.

Subotica bi, ocenio je, po svojoj bogatoj istoriji i kulturnoj tradiciji trebalo da, pored Beograda, Novog Sada i Niša, bude centar kulturnih dešavanja u Srbiji. On je podvukao da je interes Italije da italijanski jezik i kultura budu prisutni i u Subotici i u tom smislu predložio da se i u našem gradu otvori izložba fotografija koja je 4. novembra 2014. godine, na Dan nacionalnog ujedinjenja i Dan oružanih snaga Italije, otvorena u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, u Beogradu, pod nazivom „Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča" (po reprint izdanju koji je priredila novinarka RAI Mila Mihajlović).

Izložba je, pojasnio je, priča o italijansko-srpskom prijateljstvu i odnosi se na jedan poseban istorijski momenat i izuzetno važnu operaciju spasavanja srpske vojske krajem 1915. godine i početkom 1916. godine, nakon prodora austrougarske vojske, tokom koje je tadašnja italijanska mornarica spasla više od 260.000 srpskih vojnika.

Ambasador Manco je predložio da se u Subotici što pre formira udruženje pod nazivom „Italijanski trg” koje bi za cilj imalo čuvanje i negovanje italijanskog jezika i kulturnih vrednosti Italijana.

8974_2.jpg 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop