Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Ambasador Nemačke u poseti Subotici

22.04.2015.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je danas, u Gradskoj kući, ambasadora Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Hajnca Vilhelma. Susretu su prisustvovali predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i šef Kabineta gradonačelnika Ibolja Kovač.

 8988_1.jpg

Uz konstataciju da je prisustvo nemačkog kapitala u našem gradu ozbiljno, gradonačelnik Maglai je, obraćajući se novinarima nakon sastanka, rekao da lokalna samouprava pomaže malobrojnu zajednicu pripadnika nemačke nacionalnosti koja živi u ovom gradu, da je Subotica sedište Nemačkog narodnog saveza i da smatra da postoji mnogo segmenata saradnje sa ambasadom Nemačke koji mogu da unaprede ekonomsku situaciju u Subotici, ali i saradnju u oblasti kulture.

- Sa ambasadorom Nemačke dogovorili smo se da prosledimo nekoliko predloga projekata za buduću saradnju i ja se nadam da ćemo većinu tih predloga uspeti i da realizujemo. Posebno nam je važan projekat, koji bi u narednom periodu trebalo da realizujemo sa KfW bankom, vezan za očuvanje biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, za šta nam je potrebna podrška nemačke ambasade - rekao je gradonačelnik Maglai, i dodao da veruje da će se ambasador Hajnc Vilhelm ubuduće češće viđati u Subotici, što će, kako je rekao, biti siguran znak da projekti i saradnja napreduju.

Ambasador Nemačke je naglasio da je Subotica prelep grad koji se nalazi na strateški važnoj lokaciji i da je zbog toga važan i za nemačke kompanije.

- Subotica je važan grad za nas zato što ovde živi i nemačka nacionalna zajednica. U ovom gradu je i sedište Nemačkog narodnog saveza, a i mnoge nemačke kompanije ovde imaju pogone. Danas, pre podne, sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem obišao sam fabriku ‘Simens’, ali u Subotici ima još mnogo nemačkih firmi. U gradu je već aktivna KfW banka, Razvojna banka Vlade Nemačke, prisutan je i GIS, a sarađujemo i na obnovi jezera Palić, što je izuzetno važno kako za grad tako i za nas – kazao je Hajnc Vilhelm.

Ambasador Hajnc Vilhelm prisustvovao je danas i času nemačkog jezika u Osnovnoj školi „10. oktobar“, gde oko 180 učenika od prvog do četvrtog razreda pohađa dvojezičnu nastavu: na srpskom i nemačkom, odnosno na mađarskom i nemačkom jeziku.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop