Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvorena izložba „Mostovi, vremena, Budimpešta“

28.04.2015.

U vestibilu Gradske kuće večeras je otvorena izložba pod nazivom „Mostovi, vremena, Budimpešta“, u organizaciji Fondacije „Evropski putnik“ i grada Subotice. Izložbu je otvorio Ferenc Kalmar, savetnik u Ministarstvu inostranih poslova Mađarske, a pozdravne reči uputili su gradonačelnik Subotice Jene Maglai i Peter Modoš, kustos Fondacije „Evropski putnik“.

 9018_1.jpg

Izložba „Mostovi, vremena, Budimpešta“ predstavljena je u mnogim velikim evropskim gradovima i posebno je značajna za Suboticu, rekao je gradonačelnik Maglai, i dodao da izložba govori o razvoju Budimpešte kroz istorijske periode, od kraja 18 veka do njenog izrastanja u kulturni, politički i ekonomski centar Mađarske.

- Ova izložba, jasno je izraženo već i u njenom naslovu, govori o mostovima, o vremenima i dešavanjima iz kojih možemo da izvučemo određene pouke. Mostovi, kao i Dunav, posebno su bitni, ali važni su i istorijski momenti koji uz ukazivanje na određene periode razvoja Budimpešte pričaju i o vremenima u kojima je ovaj grad preživljavao teške trenutke – istakao je gradonačelnik Maglai.

Peter Modoš je podsetio da Budimpeštu i Suboticu od davnina povezuju razne kulturne i druge veze.

- Ova izložba postavljena je veoma brzo tokom 2011. godine. Posle Mađarske prikazana je u mnogim gradovima Evropske unije, propratni materijali urađeni su na engleskom i francuskom jeziku, a Đerđ Mikloš je napisao eseje. Izložba je u Strazburu doživela veliki uspeh, zato se nije vratila u Budimpeštu nego je prikazana u Briselu, a videli su je i u nizu drugih gradova kao što su Napulj i Ljubljana – rekao je Peter Modoš.

Ferenc Kalmar je kazao da su mostovi, koje, kako je rekao, ne bi trebalo posmatrati kao betonske već kao duhovne tvorevine, osiguravali trajne veze zajednice sa obe strane obale ljudima koji su živeli i na jednoj i na drugoj strani.

Dotičući se odnosa u prošlosti Evrope, o kojima delimično govori i ova izložba, Kalmar je, navodeći kao pozitivan primer saradnju Italijana i Nemaca u Tirolu, gde su ranije bili česti međusobni sukobi, naglasio da se prošlost ne može zaboraviti, ali da mlade generacije svugde u Evropi žele da je potisnu i u duhovnom miru razvijaju partnerstvo i saradnju.   

Izložba „Mostovi, vremena, Budimpešta“ otvorena je do 5. maja.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop