Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

09.05.2015.

Dan pobede nad fašizmom - 9. maj, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i spomenik crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Jene Maglai, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog okruga delegacija koju je predvodio načelnik Okruga Dragi Vučković.

9047_1.jpg 

Vence na Spomenik  žrtvama fašizma položili su i državni sekretar dr Nenad Ivanišević, u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, delegacije ambasada Ruske Federacije, Belorusije i Ukrajine, Generalnog konzulata Hrvatske, Generalnog konzulata Mađarske, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. i njihovih potomaka i poštovalaca, Jevrejske opštine Subotica, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, Hrvatskog nacionalnog vijeća i drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica Maksim Bakrač je, u svom obraćanju prisutnima, rekao da sve slobodarske i demokratske zemlje Evrope, među kojima je i Srbija, obeležavaju 70. godišnjicu veličanstvene pobede snaga antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu nad najvećim zlom 20. veka - nacifašizmom, čije su vođe primorane 9. maja 1945. godine na bezuslovnu kapitulaciju.

- Najkrvaviji rat u istoriji čovečanstva, koji je odneo preko 50 miliona ljudskih žrtava, vođen je na prostoru 40 državа sveta ili na 22 miliona kvadratnih kilometara, uz učešće oko 80 posto populacije - kazao je Bakrač, poručujući istovremeno da se ne sme dozvoliti da se aveti prošlosti u bilo kom vidu vrate, kako se ne bi desio novi Holokaust, deportacije i masovna pogubljenja.

9047_2.jpg 

Predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić je istakao da su na današnji dan, pre 70 godina, okončana kolosalna razaranja i najsurovija stradanja i zločini do tada nepoznati u ljudskoj civilizaciji.

- U istorijskoj pobedi nad fašizmom i nacizmom veliki doprinos dala je Narodnooslobodilačka borba, a ne može se zaboraviti ni doprinos Subotice. Antifašistički pokret u Subotici činili su njeni žitelji različite nacionalne, verske, socijalne pripadnosti, jedinstveni u borbi za slobodu – kazao je Maravić.

U našem narodu prisutna je jaka antifašistička tradicija, a mir, solidarnost i tolerancija su principi na kojima se naše društvo razvija, rekao je on, i poručio da se samo zajedno možemo suprotstaviti izazovima današnjice i svakoj pretnji, jer nacizam i fašizam nikada nisu potpuno uništeni.

- Obaveza svih nas je da negujemo tekovine antifašističke borbe i pobede u Drugom svetskom ratu, a to su duboka ljudska opredeljenja za mir, slobodu i toleranciju. U obavezi smo, takođe, da pamtimo i da se podsećamo na sve strahote zla i na sve žrtve koje su pale da bi nama i generacijama koje dolaze bilo bolje - naglasio je Ilija Maravić.

9047_3.jpg 

Deveti maj je, dodao je, dan kada slavimo i Dan Evrope koji je neraskidivno povezan sa tekovinama antifašizma, jer je upravo savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima i načelima kojima su se vodili borci protiv nacizma i fašizma.

Dan pobede obeležen je i prigodnim programom subotičkih srednjoškolaca. Po završetku svečanosti na Trgu žrtava fašizma, venci su položeni i na spomenik crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

U Drugom svetskom ratu koji je trajao nešto manje od šest godina učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Život je izgubilo između 55 i 60 miliona ljudi, a od toga je u fašističkim koncentracionim logorima i zatvorima ubijeno oko 12,5 miliona ljudi. Računa se da je broj ranjenika takođe bio veliki – oko 35 miliona.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno milion i 706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop