Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Na 22. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu 18 predstava iz 15 zemalja

11.05.2015.

Dvadeset i drugi Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 17. do 22. maja 2015. godine. Tokom sedam dana, na tri scene u Subotici (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“), uz gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz Evrope,  sveta i naše zemlje.

9052_1.jpg 

Direktor i selektor 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, Slobodan Marković, istakao je da je od 201 predstave iz 52 zemlje Evrope, sveta i zemlje domaćina – Srbije, odabrao 18 ostvarenja iz 15 zemalja, nadasve uzbudljivih scenskih kazivanja koja su, po njegovom dubokom uverenju, odraz stanja u kome jeste ili u kome se nalazi savremeno stvaralaštvo namenjeno mladom gledaocu.

Pomoćnik gradonačelnika za oblast kulture i član Saveta Festivala, Valerija Agošton Pribila, naglasila je da je Festival svojim umetničkim dostignućima stekao veliki ugled u svetu.

- O tome svedoče i brojne aplikacije za učešće na Festivalu i priznanja za doprinos lutkarstvu. Smatram da je ovaj festival u značajnoj meri doprineo afirmaciji  pozorišta za decu, afirmaciji pozorišne umetnosti, jer nudeći kvalitet, i to na najbolji mogući način, neguje, čuva i unapredjuje tu vrstu umetnosti. Ponuditi najmladjima prave autentičme vrednosti je najisplativija investicija za budućnost – rekla je Valerija Pribila Agošton.

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, Ilija Tatić, kaže da je ovogodišnji festival Republika Srbija, odnosno Ministarstvo kulture i informisanja, finansiralo sa 1.500.000 dinara, što je za 500.000 dinara više nego prošle godine.

- Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje finansirao je Festival sa gotovo tri miliona dinara, a izdavanje knjige Henrika Jurkovskog sa još 500.000 dinara. Grad Subotica je, koji je osnivač i domaćin Festivala, ovogodišnju manifestaciju finansirao sa 3.700.000 dinara, što je za 100.000 dinara više nego prošle godine – kazao je Ilija Tatić.

Milan Minja Subota, naš poznati kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije „Muzički tobogan” (ali i mnogih drugih) i poznati bugarski književnik i pozorišni pisac Pančo Pančev, dobitnici su nagrade „Mali princ” za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Na najvećoj smotri pozorišta za decu biće održan naučni skup posvećen životu i delu akademika Henrika Jurkovskog, a u fokusu 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće mađarsko lutkarstvo koje će, u saradnji sa Pozorišnim institutom i Muzejom Mađarske iz Budimpešte i Pozorišnim muzejem Vojvodine, biti predstavljeno kroz izložbu pod nazivom „100 godina – 100 lutaka“, čiji domaćin će biti Moderna galerija „Likovni susret“ u Subotici.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop