Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren novi-stari izložbeni prostor pod tornjem Gradske kuće

16.05.2015.

Večeras je svečano otvorena Gradska galerija umetničkog salona Subotice „Artporta“, sa prigodnom izložbom subotičkih umetnika „Novi likovni početak pod tornjem“. „Artporta“ je novi-stari izložbeni prostor pod tornjem Gradske kuće koji je, posle duže prinudne pauze, otvoren kao revitalizovana prodajna galerija profesionalnih likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajnera Subotice.

 9076_1.jpg

Likovni umetnik Đerđ Boroš je, obraćajući se prisutnima na otvaranju galerije, u ime subotičkih likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajnera rekao da je ova galerija radila skoro 20 godina, da je poslednjih nekoliko godina stagnirala, ali da je zahvaljujući naporima gradonačelnika Subotice i njegovih saradnika ovaj prostor ponovo vraćen da bude hram subotičkih likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajnera.

Savetnica gradonačelnika za oblast kulture Valerija Agošton Pribila je istakla da nas velika umetnička tradicija grada u izvesnom smislu obavezuje da je nastavimo i obogatimo novim sadržajima.

- Otvaramo ponovo ovu galeriju u dubokom uverenju da ćemo uspeti da nadomestimo jednu očiglednu prazninu novim kreativnim sadržajima. Ubeđena sam da će subotički umetnici, kao savremeni nomadi, u potrazi za umetničkim izložbenim prostorima ovde naći pravo mesto da prikažu svoje radove kroz izložbe i kroz onlajn i oflajn prodaju svojih dela – rekla je Valerija Agošton Pribila.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, otvarajući likovnu galeriju, kazao da je lokalna samouprava smatrala da bi izložbeni prostor pod tornjem Gradske kuće trebalo ponovo da oživi, dobije svoj novi sadržaj i ponovo postane deo kulturnog života našeg grada.

- Subotičani rado svraćaju u galeriju pod tornjem, gde je prisutnost subotičkih umetnika permanentna. Zahvaljujem se Đerđu Borošu koji je uložio velike napore da nađemo pravo rešenje i pravi sadržaj da ponovo oživimo ovu galeriju. Zahvaljujem se i mojoj savetnici za kulturu Valeriji Agošton Pribili, i umetničkom rukovodiocu galerije Virag Molnar Čikoš koja je sve ovo osmislila, preuzela na sebe obavezu da ovaj objekat ponovo oživi i da u ovaj izložbeni prostor udahne umetnički duh. Nadam se da obnovljena likovna galerija ima perspektivu kada je reč o njenom radu i prisutvu naših umetnika iz Subotice u ovoj galeriji – naglasio je gradonačelnik Maglai.

Obnovljena pod okriljem Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajnera (ULUPUD) „Artporta“ je mali izložbeni prostor koji proširenjem u virtuelni prostor bez granica postaje i dovoljno prostran da na profesionalan i primeren način udomi, ukaže i približi lokalnoj i svetskoj publici savremeni umetnički produkt subotičkih stvaralaca, vredno i jedinstveno duhovno-umetničko blago našeg grada.Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop