Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren 9. Međunarodni i regionalni sajam „SuSajam 2015”

04.06.2015.

U Hali sportova otvoren je 9. Međunarodni i regionalni sajam „SuSajam 2015” na kome će se do subote, 6. juna, na oko 1.600 kvadratnih metara izložbenog prostora, na ukupno 48 štandova, predstaviti oko 200 izlagača iz sedam zemalja: Mađarske, Hrvatske, Češke, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Crne Gore i Srbije. Partner ovogodišnjeg „SuSajma” je Privredna komora Republike Srpske.

9143_1.jpg 

Tokom zvaničnog otvaranja „SuSajma” prisutnima su se obratili ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, predsednik Privredne komore Republike Srpske mr Borko Đurić i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Ministar Đokić je rekao da delegacija Vlade Republike Srpske dolazi na subotički sajam sa jasnom porukom da pripada prostoru koji deli zajedničke vrednosti istorijskog, kulturnog, privrednog, nacionalnog i drugog značaja.

On je kazao da „SuSajam” ove godine na poseban način dotiče pitanje energetske efikasnosti, oblast koju Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske pokušava da unapredi.

- Danas je i u Evropi i u celom svetu otvoreno pitanje unapređenja sistema energetske efikasnosti, a mnoge države su već usvojile veliki broj zakonskih akata iz te oblasti. Smatram da mi na tom području još uvek nismo iskoristili sve prednosti koje postoje, jer jačanje sistema i mera energetske efikasnosti podrazumeva šansu za razvoj, posebno sektora energetike i građevinarstva. Republika Srpska je već donela mnogo zakona u toj oblasti, a i ovaj sajam privrede u Subotici je na poseban način dao značaj tim aktivnostima koje su za budućnost od neprocenjivog značaja – naglasio je Đokić.

Borko Đurić je apostrofirao dobru saradnju privrednih komora gradova Banja Luke i Subotice, što, kako je rekao, potvrđuje i partnerstvo na ovogodišnjem sajmu.

- Stanje privrede u regionu pokazalo je da je u svim zemljama u regionu povećana podrška države sopstvenom privrednom razvoju. I regionalno povezivanje je na većem nivou, uz punu političku podršku koja kroz bilateralne i multilateralne ugovore mora da nađe način da poveže privrede sa dobro osmišljenim projektima, ali i uz podršku, kako finansijskim podsticajima i subvencijama tako i kreiranjem kvalitetnih zakonskih propisa koji bi trebalo da objedine najbolje poznate prakse razvijenih zemalja prilagođene našim uslovima privređivanja – kazao je Borko Đurić.

9143_2.jpg 

Gradonačelnik Maglai je, otvarajući „SuSajam”, rekao da smo ove godine prvi put imali potrebu za većim izložbenim prostorom, jer u Hali sportova nije bilo mesta za sve zainteresovane izlagače, da to u teškoj ekonomskoj situaciji, kada nastup na sajmu predstavlja značajan trošak za preduzeća, predstavlja izvanredan uspeh i da bi u budućnosti trebalo razmišljati o većem sajamskom prostoru.

- Nedvosmiselno se pokazalo da je Međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici ostvario svoj cilj - postao je mesto susretanja privrednika iz Srbije i država iz regiona, manifestacija na kojoj se razmenjuju ideje i iskustva i gde se uspostavljaju nove poslovne veze i poslovni kontakti i jača privredna saradnja u regionu. Neosporno je da subotički sajam doprinosi i izgradnji i jačanju prekogranične saradnje – istakao je Jene Maglai.

Tematski, podsetio je, sajam ove godine obrađuje energetsku efikasnost kao vitalnu kategoriju koja se ne odnosi samo na građevinarstvo nego i na segmente vezane za racionalno korišćenje i upravljanje energijom.

Iz ovog segmenta, dodao je, na sajmu će biti oko četiri odsto izlagača, međutim, oni svojim značajem predstavljaju znatno više nego što to brojke pokazuju.

- U narednom periodu trebalo bi ulagati dodatne napore da ova subotička sajamska manifestacija bude još bolje organizovana, marketinški ispraćena i posećena i od privrednika i od posetilaca – naglasio je gradonačelnik Maglai.

Zainteresovanost privrednika iz Srbije i regiona za nastup na ovogodišnjem sajmu je velika, što potvrđuje i činjenica da na njemu učestvuje sedam privrednih komora iz naše zemlje - Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Zaječar, Požarevac, Valjevo, Pančevo i Subotica. Iz Hrvatske nastupaju privrednici iz županijskih komora Osijek i Vukovar, iz Križevaca i Rovinja. Na „SuSajmu” svoj štand ima i Mađarska, a predstaviće se i izlagači iz Kiškunhalaša, Segedina i Erda. Iz Republike Srpske svoje štandove ima oko 30 preduzeća.

Sajam će danas i sutra biti otvoren od 10 do 20 časova, a u subotu, 6. juna, do 18 časova. Ulaz na sajam je besplatan, a posetioci koji popune anketne listiće učestvovaće u nagradnoj igri u kojoj je glavna nagrada kotao za grejanje.

Glavni organizator sajma je JKP „Subotičke pijace“, suorganizator Regionalna privredna komora Subotica, a pokrovitelji grad Subotica i AP Vojvodina.

9143_3.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop