Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obnovljena i južna fasada Sinagoge

15.06.2015.

Generalni konzul Mađarske u Subotici dr Janoš Babić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš i predstavnici Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i izvođača radova obišli su danas subotičku Sinagogu na kojoj je završena rekonstrukcija i restauracija južne fasade.

9215_1.jpg

Robert Sabadoš je, tim povodom, izjavio da se u proteklih godinu i po dana dosta toga uradilo na obnavljanju Sinagoge i da je sanacija južne fasade jedan od koraka koji se čine u cilju kompletnog obnavljanja spoljne fasade Sinagoge.

- Verujem da će uskoro početi radovi na rekonstrukciji i restauraciji severne fasade i  na unutrašnjem uređenju Sinagoge. Verujem, takođe, će se ovaj objekat vrlo brzo naći na svetskoj mapi turističkih i kulturnih objekata – kazao je Sabadoš.

Ištvan Pastor smatra da će u narednih godinu ili dve zgrada Sinagoge sijati u punom sjaju i da će, okončanjem svih radova na spoljašnjem i unutrašnjem uređenju Sinagoge, Subotica, Srbija i čitav ovaj region dobiti jedan pravi dragulj koji će biti svima na ponos.

- Izuzetno zadovoljstvo mi je što u ovom velikom poduhvatu jevrejske zajednice i grada Subotice mogu da učestvujem zajedno sa državom Mađarskom, Pokrajinskom vladom, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i javno informisanje, Generalnim konzulatom Mađarske u Subotici i ambasadom Mađarske u Beogradu. Mislim da će ovaj ogroman napor uroditi plodom i da će višedecenijsko iščekivanje Subotičana i Vojvođana, a pre svega naših sugrađana Jevreja, konačno da se realizuje i u punom sjaju vidi zgrada koja je sagrađena za svega godinu dana – istakao je Pastor.

9215_3.jpg

Gradonačelnik Maglai je rekao da su radovi na rekonstrukciji i restauraciji južne fasade urađeni sa zakašnjenjem od nekoliko dana, ali veoma stručno i kvalitetno, da je ugovorena vrednost investicije oko 13,5 miliona dinara (sa PDV-om) i da postoji velika verovatnoća da će se nakon konačnog obračuna uštedeti određeni deo sredstava.

- Drago mi je da se sve ono što smo građanima obećali odvija po dinamici koju smo najavili. Izvesno je da ćemo do kraja ove godine urediti kompletnu spoljašnjost Sinagoge, tim pre što se uoči sanacije severne fasade, koja je u poređenju sa upravo završenom južnom fasadom praktično pred očima naših sugrađana i javnosti, stvara određena presija da i ta fasada mora što pre da se obnovi. Postupak javne nabavke za uređenje severne fasade je završen, odredili smo ko će taj posao dobiti, međutim, zbog uložene žalbe na tu odluku nezadovoljne strane koja je takođe konkurisala, drugostepeni organ u Beogradu će odlučiti ko će biti izvođač radova – naglasio je gradonačelnik Maglai.

On je dodao da se intenzivno radi na okončanju projektne dokumentacije za unutrašnje uređenje Sinagoge, da će, zbog kompleksnosti objekta, za dve-tri nedelje biti stavljena tačka na izradu kompletne projektne dokumentacije i da će se nakon toga raspisati javna nabavka za unutrašnje uređenje Sinagoge.

Radove je izvelo Privredno društvo za izgradnju, obnavljanje i rekonstrukciju građevinskih objekata „KOTO” d.o.o. iz Beograda. Rok za završetk radova bio je 31. maj 2015. godine. Za stručni nadzor bilo je zaduženo JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice”, a konzervatorski nadzor vrši Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

9215_2.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop