Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležena 71. godišnjica deportacije Jevreja

16.06.2015.

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, prigodnim programom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik u dvorištu Sinagoge, podignut u znak sećanja na 4.000 Jevreja nestalih u nacističkim logorima smrti tokom Drugog svetskog rata, obeležena je 71. godišnjica deportacije Jevreja iz Subotice. Subotički Jevreji su 16. juna 1944. deportovani u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore širom Evrope.

9224_1.jpg 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je izjavio da je jevrejska zajednica u Subotici od druge polovine 19. veka do tragičnih zbivanja 1944/45. godine, činila okosnicu razvoja, napretka i izgradnje grada, kako u privredi i industriji, tako i u trgovini, arhitekturi, umetnosti i drugim oblastima društvenog života.

- Sećanje na Holokaust je neophodno i opomena je svima, a posebno mladim generacijama, da pogubne greške iz istorije ne smeju da se ponove i da je opasno ići u krajnosti koje donose devijacije u zajednici i dovode do tragičnih posledica – istakao je gradonačelnik Maglai.

Član Izvršnog odbora Jevrejske opštine Subotica Daniel Kovač je, obraćajući se prisutnima u Sinagogi, naglasio da se stradalima u Holokaustu duguje da se istorija više nikada ne ponovi u ovom obliku, ni prema kome.

-Tolerancija, vaspitanje potomaka u duhu zajedničkog života, trpeljivosti, otklanjanje neznanja, stereotipa i predrasuda je, svakako, put kojim treba ići. Danas, kada se sećamo i odajemo poštu, treba na sebe i da preuzmemo obavezu da ćemo uložiti krajnje napore da očuvamo najvredniju civilizacijsku tekovinu, a to je ljudski život – poručio je Daniel Kovač.

9224_2.jpg 

Član Jevrejske opštine Subotica Aleksandar Nećak smatra da je Holokaust jedino mogao da se desi u Evropi gde je, kako je rekao, bio religijski antisemitizam duboko ukorenjen i strašno rasprostranjen.

- Zato je program Nacističke partije tako lako prihvaćen i sproveden. Svedoci smo, nažalost, porasta nacizma, raznoraznih oblika fašizma i nacionalizma svih vrsta koji nikada nikome nije doneo dobro. Kod nas nema fizičkih napada na Jevreje, ali ima antisemitskih ispada kroz razne brošure, knjige i literaturu, a naša država i naše celokupno društvo povodom toga ništa ne preduzimaju – kazao je Nećak.

Vence na spomenik u dvorištu Sinagoge položili su dr Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, gradonačelnik Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, delegacije Gradskog udruženja penzionera Subotica, Saveza jevrejskih opština Srbije, jevrejskih opština Beograd, Pančevo, Zemun, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda i Subotica i predstavnici pojedinih udruženja i političkih partija.

Venac na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta u ime grada Subotice položili su zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković i Blaško Stantić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja.

9224_3.jpg 

Nakon komemoracije povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice, u Velikoj većnici Gradske kuće održana je konferencija pod nazivom „Poruke prošlosti – jevrejska sećanja”. Konferencija je upriličena povodom predsedavanja Mađarske Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust (IHRA).

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop