Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Uručena priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“

22.06.2015.

Predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i gradonačelnik Subotice Jene Maglai večeras su, na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, uručili diplome i plakete priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“. Na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja, Skupština grada Subotice je na 31. sednici, održanoj 19. juna 2015. godine, donela odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2014. godini priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“ dodeli Andreju Boki, filmskom reditelju, Dušanu Svilaru, studentu Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Ervinu Kanju, grafičkom umetniku.

9240_1.jpg 

Ilija Maravić je, u svom obraćanju prisutnima, rekao da je na današnji dan, 22. juna 1935. godine, u Bezdanu rođen Ferenc Bodrogvari i da su osnovne Bodrogvarijeve preokupacije bile vezane za promišljanje pojmova slobode i slobodnog vremena, za „negativnu filozofiju“ poznate Frankfurtske škole, za vrlo složenu pojavu i prirodu negacije, za omeđeni prostor u kojem se ona manifestuje i, u prvom redu, za još složeniji odnos negacije i humaniteta.

On je podsetio da su prve nagrade Samoupravne interesne zajednice za kulturu dodeljene za stvaralaštvo u 1979. godini, da su dobitnici bili dr Ferenc Bodrogvari, Kamerni hor „Pro musica” i Kamerni orkestar i da je za tu priliku bila izrađena i lepa plaketa na kojoj se valjuškalo malo ameboliko stvorenje sa slika subotičkog slikara Imrea Šafranja koji je to svoje slikarsko biće nazvao – Šamanom.

- Ferenc Bodrogvari je preminuo 31. maja 1980. godine, na vrhuncu svog intelektualnog i životnog angažmana. Bio je veliki gubitak za intelektualnu zajednicu ne samo Subotice, već i bivše Jugoslavije. Kada se, nedugo posle Bodrogvarijeve smrti, pokretala nagrada za stvaralaštvo, bilo je prirodno da ona nosi njegovo ime. Nagrada ’Dr Ferenc Bodrogvari’ je upravo ona vrsta intelektualne podrške koju valja negovati, a koju, prema rečima onih koji su ga dobro poznavali, on sam tada nije imao, osim u liku nekoliko najbližih i najprivrženijih prijatelja - istakao je Maravić.  

Naš grad, dodao je, neguje tradiciju i dodeljuje priznanja istaknutim kulturnim stvaraocima mlađim od 40 godina u oblasti književnosti, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života grada ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

- Verujem da će i ovogodišnji laureati biti ponosni na priznanje koje nosi ime ličnosti i stvaraoca koji je prekoračivao ideologije, vreme, političke sisteme i poretke. Čestitam dobitnicima priznanje ’dr Ferenc Bodrogvari’, sa željom da im ono bude inspiracija i podstrek za buduće stvaralaštvo – rekao je Ilija Maravić.

Gradonačelnik Maglai je naglasio da se mladi autori kulturnim stvaralaštvom ne bave zbog nagrada i priznanja nego zbog svoje intuicije koja ih vodi ka polju umetnosti.

- Dela mladih autora za nas su dragocena, a upoznavanje sa njihovim stvaralaštvom, prepoznavanje istinskih vrednosti tih dela i dostojanstveno nagrađivanje - čast i privilegija. Dobijanje i uručenje priznanja za učinjena dela poseban je događaj u životu nagrađenih autora, nesvakidašnji trenutak u kome su njihove aktivnosti obasjane reflektorima javnosti. Ti mladi umetnici nam,takođe, otvaraju vrata kroz koja možemo da uđemo u njihov poseban, umetnički svet. Drago bi nam bilo da i ubuduće ova vrata budu otvorena za sve nas – rekao je gradonačelnik Maglai.

U ime nagrađenih, zahvalio se Dušan Svilar, koji je istakao da je velika čast i zadovoljstvo primiti ovu nagradu i posvetiti je onima koji su im svih ovih godina bili podrška. On se zahvalio roditeljima, vaspitačima, učiteljima, i profesorima koji su ih usmerili na pravi put, i dodao da je ova nagrada dokaz da sve što su oni radili nije bilo uzalud.  

Pored plakete, na čijem je aversu lik Šamana, dobitnicima priznanja „dr Ferenc Bodrogvari” uručuje se i diploma - umetničko delo - plod rada likovnog ili primenjenog umetnika. Ove godine, to su radovi subotičke slikarke Virag Molnar Čikoš.

Svečanost u Velikoj većnici Gradske kuće protekla je uz prigodan program učenika Muzičke škole.

 9240_2.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop