Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Predstavljeni rezultati rada u proteklih šest meseci

03.07.2015.

- Aktuelna lokalna vlast je 2014. godinu iskoristila za saniranje zatečene situacije i postavljanje temelja za ozbiljne razvojne projekte na nivou grada. Mnoge stvari stavljene su na svoje mesto i naš naporan rad donosi prve rezultate u 2015. godini - izjavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, na kojoj je predstavio rezultate rada u proteklih šest meseci.

9265_1.jpg 

Za rešavanje i kompletiranje projektne dokumentacije vezane za Narodno pozorište trebalo je devet meseci, rekao je gradonačelnik Maglai, i dodao da se krajem avgusta prošle godine krenulo u četvrtu fazu radova na dogradnji, sanaciji i adaptaciji ovog objekta i da je za 10. jul ove godine planirano skidanje zaštitne mreže sa starog dela zgrade Narodnog pozorišta.

- Raduje nas činjenica da je, posle više godina, u realizaciji projekta Narodnog pozorišta ponovo uspostavljena saradnja na svim nivoima vlasti, kako je to i regulisano ugovorom o zajedničkom finansiranju. Za nastavak radova obezbedili smo 225 miliona dinara - 145 miliona dinara sa nivoa pokrajine,  55 miliona sa nivoa republike i 25 miliona dinara iz budžeta grada Subotice. Očekujem da će se krajem avgusta nastaviti radovi, kompletno će se pokriti novi deo objekta i urediti najmanje dve fasade zgrade Narodnog pozorišta, prema Korzou i Zelenoj fontani. Tokom 2014. i 2015. godine za radove na dogradnji, sanaciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta uspeli smo da obezbedimo ukupno 310 miliona dinara - kazao je Jene Maglai.

Ozbiljni dokumenti za ozbiljne investitore

Za lokalnu samoupravu je, istakao je, rešavanje kvaliteta vode i zaštita biodiverziteta Palića, kao i podizanje turističkih sadržaja Palića na mnogo viši nivo, takođe bilo od strateškog značaja.

- Bilo je kritika na račun Gradske uprave zbog, kako se govorilo, izrade nekog novog plana za unapređenje ekološkog stanja jezera. Odradili smo taj deo posla sa stručnjacima i izradili operativni plan bez koga ne bismo ušli u program Nemačke razvojne banke ’KfW’ po kome je predviđeno da grad Subotica u 2016. godini može da dobije bespovratnih 5,8 miliona evra za rešavanje biodiverziteta Palićkog jezera. Tim sredstvima rešio bi se, između ostalog, i problem otpadnih voda na Paliću, izgradila kanalizacija u naselju i priobalju, i poboljšao rad prečistača – rekao je gradonačelnik Maglai.

Napominjući da je kritika bilo i na izradu novog Master plana, on je kazao da stari Master plan iz 2007. godine nije zaživeo i da se bez ozbiljnog dokumenta ne može ući u radarske snopove ozbiljnih investitora.

- Master plan je izradila firma koja je najbolja u Evropi za izradu takvih dokumenata. Oformili smo i našu radnu grupu koja je bila zadužena da ljudima iz kompanije ’Horvat i Horvat konsalting’ pomogne u izradi tog dokumenta. Za dve nedelje ćemo, verovatno, javnosti predstaviti taj dokument, a tokom avgusta trebalo bi da ga usvoji Skupština grada kako bismo posle toga mogli da generišemo međunarodni transparentni postupak za dovođenje strateških investitora na Palić – rekao je Maglai.

Iskorak je, ocenio je, napravljen i na adaptaciji i rekonstrukciji subotičke Sinagoge. Na zgradi Sinagoge, istakao je, adaptirane su i rekonstruisane istočna, zapadna i južna fasada, a radovi su, zahvaljujući dobro sprovedenim postupcima javnih nabavki, koštali mnogo manje nego što je to bilo planirano.

- Adaptacija i rekonstrukcija južne fasade umesto 18,5 miliona dinara, koliko je bilo predviđeno, koštala je 13,5 miliona dinara. Ostalo je još da se uradi severna fasada, postupak javne nabavke za njeno uređenje je završen, odredili smo ko će taj posao dobiti, međutim, zbog uložene žalbe na tu odluku nezadovoljne strane koja je takođe konkurisala, drugostepeni organ u Beogradu će odlučiti ko će biti izvođač radova. Za desetak dana okončaće se i radovi na krovu i kupoli Sinagoge, tako da se nadam da ćemo do kraja ove godine objekat kompletno urediti sa spoljne strane. Ono što nije urađeno u proteklih 30 godina biće urađeno za dve godine – podvukao je Maglai.

On je podsetio da će se, s obzirom na to da je izrađena projektna dokumentacija, uskoro raspisati javna nabavka za unutrašnje uređenje Sinagoge, rekonstrukciju dvorišnog dela  i ograde, za šta je takođe obezbeđen novac.

Uspešno apliciranje na konkursima za sredstva iz pokrajine i republike  

U okviru realizacije Projekta unapređenja vodnih sistema grada Subotice (SWUP-I) trenutno se izvode radovi na Kolektoru II, Centralnom magistralnom vodovodu i Kolektoru VII, podsetio je Maglai, i dodao da je projektovana vrednost tih radova bila osam miliona evra, da su radovi ugovoreni za šest miliona evra i da je tako grad putem postupka javne nabavke uštedeo dva miliona evra.

On je naglasio da je u prvoj polovini ove godine Grad veoma uspešno aplicirao za sredstva na konkursima na pokrajinskom i republičkom nivou u ukupnom iznosu od 517 miliona dinara.

Novac je, naveo je, namenjen za rekonstrukciju Narodnog pozorišta (145 miliona dinara), izgradnju  industrijske hale pri „Privredno tehnološkim parkovima” (158), obnovu fasade Tehničke škole „Ivan Sarić“ (40), izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u 11 ulica i asfaltiranje dve ulice (68), zgradu „Nepkera” (šest), izgradnju Turističkog info centra na Paliću (šest), projekat popločavanja oko Krvavog jezera (13), sufinansiranje održavanja i čišćenja kanalskih mreža (30), popločavanje staza u Velikom parku i pored Palićkog jezera (sedam miliona dinara)...

- U narednih šest meseci najveća obaveza i izazov biće nam da u što kraćim rokovima sprovedemo postupke javne nabavke, ugovorimo poslove i realizujemo te projekte. Mislim da je, sa ovim sredstvima koja smo dobili, svima onima koji su govorili da nova vlast neće imati prohodnost na nekim nivoima odgovoreno na pravi način. To je realizovano zahvaljujući političkoj podršci, ali i našim dobrim projektima - istakao je gradonačelnik Maglai.

Uz podsećanje da „Masterplast“ gradi novi fabriku i da je juče počela da radi fabrika kompanije „Ametek“ koja bi, s obzirom na to da premešta svoje fabrike iz Češke i Rumunije u Suboticu, u narednih godinu do godinu i po dana trebalo da zaposli između 800 i 1000 ljudi, on je kazao da će 16. jula biti položen kamen temeljac za novi ritejl park u Subotici na Palićkom putu, novi tržni centar beogradskog MPC-a, da je reč o investiciji vrednoj oko 10 miliona evra i da  je predviđeno otvaranje 200 novih radnih mesta.

Ne želeći da otkriva ime kompanije, za oktobar je najavio novu investiciju u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok”, vrednu 20 miliona evra, gde je, kako je rekao, planirano otvaranje 800 novih radnih mesta, kao i ponovno stavljanje u funkciju Robne kuće „Beograd”, čija je zgrada u centru grada već godinama zatvorena.

On je ocenio da će do kraja 2017. godine, a možda i do kraja ove godine, Subotica biti u situaciji da neće imati dovoljno kvalitetne radne snage, i da će svako ko hoće da radi moći da dobije posao u ovom gradu.

Grad sve obaveze ispunjava na vreme

Kako je planirano, dodao je, tokom leta će biti rešena dokumentacija oko kupovine Prve kasarne i Doma vojske, a u planu je i kupovina kompleksa „Zorke“, gde se trenutno radi analiza zemljišta, odnosno ispitivanje eventualne zagađenosti površine (oko 30 hektara) koja bi trebalo da čini predmet ugovora.

U prvih šest meseci ove godine, precizirao je, ostvareno je 1,92 milijarde dinara budžetskih prihoda, što je za 150 miliona dinara više nego prošle godine.

- Uštedama i uvođenjem finansijske discipline račun grada nijedan dan nije bio u blokadi, na vreme smo plaćali sve naše obaveze i vraćali kredite u ugovorom predviđenim rokovima, znatno smo povećali prihode od poreza na zarade, imovinu, dobra i usluge, a najveći deo sredstava gradskog budžeta utrošen je na funkcionisanje grada – naglasio je Maglai.

On je naveo da su u proteklih šest meseci izdvojena sredstva za tuju za škole u visini od 98,5 miliona dinara, za grejanje za škole (197), prevoz zaposlenih i đaka (85,5), tekuće održavanje objekata (140), atarske puteve (66), putnu infrastrukturu (55), JKP „Čistoća i zelenilo” putem Direkcije za izgradnju grada (57), eksproprijaciju zemljišta (13), otplatu glavnice za JKP „Vodovod i kanalizacija” (48), kulturu (160), PU „Naša radost” 202 miliona, od čega je za namirnice izdvojeno 28 miliona dinara, za sport (37), socijalu (52), mere socijalne politike (49), mesne zajednice (30), osnovno obrazovanje (116), srednje obrazovanje (90) i stipendije za studente (7,5 miliona dinara).

Uz konstataciju da grad ima velike troškove koji se odnose na društvenu nadgradnju, gradonačelnik Maglai je rekao da su donete važne odluke i u komunalnoj oblasti, da su rešeni brojni problemi u oblasti sporta i da je dosta sredstava izdvojeno i za festivale u našem gradu, ali da je još uvek ostalo puno nerešenih problema.

- Očekujem da ćemo do kraja ovog meseca rešiti i problematiku vezanu za azil za pse. Još uvek nisam zadovoljan sa funkcionisanjem Gradske uprave, inspekcijskih službi i komunalne policije. Moramo da rešimo i tarifni sistem naplate usluga ’Čistoće’ i ’Toplane’, bezbednost građana je problematična, nisu uređene fasade u centru grada i nismo uspeli da dovedemo investitore u prigradska naselja - zaključio je gradonačelnik Maglai.
Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop