Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Poboljšan položaj Roma

08.07.2015.

- Subotica je jedna je retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja je imala merljivih rezultata o tome da je došlo do poboljšanja položaja Roma u proteklih pet godina – izjavio je dr Goran Bašić, šef stručnog tima za pisanje „Strategije za inkluziju Roma u Srbiji 2015-2025“, nakon konsultativnog sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće na kome su predstavljene aktivnosti vezane za izradu tog dokumenta.

9280_1.jpg 

Stretegija je spuštena na nivo pojedinca, odnosno romske porodice, što je vrlo značajno, jer je do sada akcenat bio na romskom narodu, kazao je Bašić, i dodao da je Savet za inkluziju Roma pri Vladi Srbije doneo je mudru odluku i prepustio pisanje ove Strategije stručnjacima i civilnom društvu.

On je najavio da će sledeće sedmice radni tim za pisanje Strategije imati sastanak u Subotici na kojem će, kako je rekao, pokušati da dođe do prve verzije nacrta Strategije koja će biti predmet rasprave.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Milimir Vujadinović, kaže da su tokom sastanka predstavljene aktivnosti koje je Subotiica uradila kada je u pitanju inkljuzija romske populacije, da je tokom prošle godine imenovan koordinator za romska pitanja i da je u pripremi rebalans budžeta u kome će biti obezbeđena sredstva za njegovo funkcionisanje i učešće na konkursima za unapređenje položaja romske zajednice.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, smatra da pitanje unapređenje položaja romske populacije nije samo romsko pitanje već pitanje celog društva i da mu zbog toga Vlada Srbije posvećuje posebnu pažnju.

- Subotica je odličan primer kako se odmaklo korak dalje od većine gradova u Srbiji i te primere dobre prakse ćemo koristiti i dalje. Vlada čini sve ono što je u njenoj moći da se inkluzija što efikasnije sprovodi. Kao i u celoj zemlji, nezaposlenost je veliki problem romske zajednice, ali najefikasnija mera izlaska iz siromaštva je obrazovanje, i u Subotici imamo dobar primer velikog broja dece koja su upisana u škole – naglasio je Ivanišević.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop