Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Velika ulaganja u Bajmok

09.07.2015.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, nadležni iz VDP „Severna Bačka” i predstavnici MZ „Bajmok” danas su, u Bajmoku, obišli radove izvedene na sanaciji sportske hale, horizontalnoj cevnoj drenaži na kanalu Guščarnik koji prolazi kroz naselje i uređenju mikroakumulacionog prostora pored nekadašnje Kudeljare.

9281_1.jpg 

Predsednik Skupštine MZ „Bajmok”, Žolt Šimon, izjavio je da su u prvoj fazi radova na sportskoj hali kompletno sanirani krov, horizontalni i vertikalni oluci i svlačionice, a da je zamenjen i deo prozora. On je istakao da je za realizaciju ove, u poslednjih dvadesetak godina prve ozbiljnije investicije na popravljanju bajmočke sportske hale, lokalna samouprava izdvojila 2,9 miliona dinara (bez PDV-a), čime je rešen višegodišnji problem prokišnjavanja krova na ovom objektu.

Zamenik predsednika Skupštine MZ „Bajmok”, Borislav Petrović, kaže da je u drugoj fazi sanacije sportske hale početkom godine rešen i problem grejanja (uduvavanje toplog vazduha), i da će pored učenika OŠ „Vuk Karadžić“, u čijem dvorištu se nalazi sportska hala, ovaj objekat tokom zimskih meseci moći da koriste i ostali Bajmočani. Vrednost ove investicije je, naveo je, 2,2 miliona dinara (bez PDV-a).

 9281_2.jpg

Nakon obilaska radova na izradi horizontalne cevne drenaže na kanalu Guščarnik (Žabnjak), direktor DTD „Severna Bačka” Slavko Vrndžić je podsetio da su ti radovi izvedeni u okviru projekta „Uređenje  kanalske mreže u funkciji  odvodnjavanja  poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice” i da su investitori Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu (60 odsto) i grad Subotica (40 odsto).

Jedna neuslovna deonica kanala Guščarnik u dužini od 350 metara je zacevljena tako da je ceo proticajni profil kanala stavljen u dve drenažne cevi i sada sve ono što je radio otvoreni kanal, radi drenaža, kazao je Vrndžić, i dodao da je vrednost ove investicije 9.654.000 dinara.

 9281_3.jpg

- Izgradnjom horizontalne cevne drenaže eliminišu se svi ograničavajući faktori za normalno održavanje i funkcionisanje ovog kanala. Predložena hidrotehnička mera je posebno afirmativna na kraćim deonicama u naseljenim sredinama – istakao je Slavko Vrndžić.

Tehnički direktor DTD „Severna Bačka” Aleksandar Kiš rekao je da su prvi radovi na izmuljenju Bajmočkog kanala i stvaranju mikroakumulacionog prostora, takozvane Kudeljare, završeni tokom maja ove godine.

- Dužina jezera je 250 metara u vodenom ogledalu oko 25-30 metara, u zavisnosti od nivoa vode. Dubina vode je od dva do 2,30 metara, što formira mogućnosti za višenamensko korišćenje ovog prostora u smislu akumulacione zapremine i turističko-rekreacione svrhe. Na kraju akumulacije izrađena je prelivna ustava i most-propust koji služi i za održavanje i regulisanje nivoa u akumulaciji, ali i za radove koje ćemo izvoditi već u drugoj fazi, u septembru ili oktobru ove godine – najavio je Kiš.

9281_4.jpg 

Gradonačelnik Maglai je naglasio da je u Bajmoku u 2014. i 2015. godini realizovano više projekata nego tokom poslednjih deset godine i da je u te projekte iz raznih izvora ukupno uloženo više od 180 miliona dinara.

- Prošle godine izdvojili smo 90 miliona dinara za sanaciju i rekonstrukciju postojeće deonice puta koji povezuje Bajmok i granični prelaz prema Mađarskoj sa Bačalmašom, a 75 miliona dinara smo  zajedno uložili sa Preduzećem za poljoprivrednu proizvodnju „Ravnica“ u asfaltiranje starog Madaraškog puta. Više od šest miliona dinara uložili smo u radove na sanaciji sportske hale, a oko 16 miliona dinara u izradu horizontalne cevne drenaže na kanalu Guščarnik i stvaranje mikroakumulacionog prostora, tzv. Kudeljare. Određena sredstva uložena su i u atarske puteve, tako da je, kada sve saberete, u poslednje dve godine u Bajmok uloženo više od 180 miliona dinara. Mislim da u ranijem periodu tolike pare nikada nisu stigle u Mesnu zajednicu ’Bajmok’ – rekao je Jene Maglai.

Ističući da će ubuduće nastojati da se u istoj meri ulaže i u druge prigradske mesne zajednice, gradonačelnik Maglai je kazao da je prioritet u narednom periodu pokretanje investicije vezane za izgradnju prečistača u Bajmoku, za koji je već urađena projektna dokumentacija.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop