Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otkrivena fasada Narodnog pozorišta

10.07.2015.

Otkrivanjem pročelja sa šest korintskih stubova okončana je rekonstrukcija spoljašnjosti starog dela zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Svečanosti na Trgu slobode prisustvovali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pomoćnik republičkog ministra kulture i informisanja Aleksandra Fulgosi, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i mnogobrojni građani.

 9287_1.jpg

Izražavajući zahvalnost svima koji su doprineli realizaciji ovog projekta, gradonačelnik Maglai je rekao da se posle dugog niza godina punih kritika i delimičnih osporavanja projekta izgradnje zgrade Narodnog pozorišta, došlo do faze kada se najupečatljivijem i najprepoznatljivijem delu zgrade vraća prvobitni izgled i počinje da nazire prvi konkretan znak i rezultat da će republički organi, pokrajina i lokalna samouprava imati snage da realizuju ovaj veoma zahtevan projekat izgradnje nove zgrade subotičkog Narodnog pozorišta.       

- U ovom trenutku najvažnije nam je samopouzdanje da smo sposobni da iznesemo ovu investiciju, da smo sposobni da se kao zajednica nosimo sa svim nedaćama i izazovima i da Subotica, kao zajednica, i te kako ima svoju budućnost. Subotičani su emotivno vezani za pročelje zgrade Narodnog pozorišta. Otkrivanjem  pročelja, otkrivamo stubove zgrade, korintske stubove koji treba da budu i stubovi našeg samopouzdanja, jer samo čvrsti stubovi mogu da nose teret teških izazova naše budućnosti – istakao je Jene Maglai.

On je dodao da očekuje dalju podršku republičke i pokrajinske vlasti, istovremeno najavljujući da će već ove godine biti nastavljeni radovi na zatvaranju novog dela zgrade pozorišta.

 9287_2.jpg

Nebojša Malenković je rekao da je Pokrajinska vlada odlučna da se završi realizacija projekta Narodnog pozorišta u Subotici.

- Do sada smo opredelili 334 miliona dinara za rekonstrukciju, sanaciju i dogradnju zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, kao i dodatnih 145 miliona dinara za petu fazu radova. Uspeli smo da zaštitimo staro zdanje objekta, da danas ima izgled kao sa razglednice grada Subotice iz prethodnih decenija. Ali da bi pozorište imalo punu funkcionalnost, mi moramo zajedno da delujemo i zato je važno da u narednom periodu Republika i Grad prate naše korake, da izdvoje značajnija sredstva i da zajedno budemo u realizaciji ovog projekta - naglasio je Malenković.

Saglasan da je najveću podršku pružila Pokrajinska vlada i Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Ištvan Pastor je ocenio da projekat ne može da bude okončan bez značajne finansijske podrške republičke vlasti.

9287_3.jpg

- U tom pogledu postoji načelan dogovor vezan za značajnije učešće republičkog budžeta u ovom poduhvatu. Znamo za velike poteškoće u kojima se zemlja nalazi, ali se nadamo da će se izdvojiti raspoloživa sredstva za nastavak ovih radova i da ćemo, fazu po fazu, lagano okončavati izgradnju pozorišta – kazao je Pastor.

Slaviša Grujić je rekao da je danas učinjen prvi veliki vidljiv korak, da su se radovi pomerili sa mrtve tačke i da su Subotica i pokrajina na putu da konačno dobiju jedno pozorište koje je svima potrebno.

Početak radova na novoj, petoj fazi ovog projekta očekuje se krajem leta, do kada bi trebalo da bude završen postupak izbora izvođača radova.

9287_4.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop