Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održano „Takmičenje risara”

11.07.2015.

Na imanju Stipana i Blaženke Šarčević, u Žedniku, održano je tradicionalno „Takmičenje risara”, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, tradicionalne svetkovine koja se organizuje povodom završetka žetve i zahvale Bogu na novom žitu.

 9289_1.jpg

Ovogodišnje „Takmičenje risara” proteklo je u znaku Stipana Kujundžića i Ruže Juhas, risarskog (žetelačkog) para iz Male Bosne, koji su zasluženo pobedili zahvaljujući brzini, preciznosti i tehnici u košenju žita koja je nadmašila preostalih 29 takmičarskih parova iz Subotice, AP Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske. Drugo mesto zauzeli su Davor Balažević i Jasna Vuković, dok treće mesto dele dva risarska para – Mario Dulić i Suzana Kovačević, i Perica Tikvicki i Emera Poljaković. Najstariji par koji je učestvovao su Ileš i Pana Kiralj, a najmlađi David Bedić i Vesna Ivković.

Risari su se, kao što je i običaj, na salašu okupili već u šest časova ujutru, a posle pletenja užadi i dočeka gradonačelnika i gostiju, koji su na njivu stigli na kočijama, usledila je smotra risara i risarski ručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, kruv (hleb), crni luk, kiselna (kiselo mleko) i voda iz bunara. Nakon risarskog ručka, gradonačelnik Subotice Jene Maglai je zvukom zvona označio početak takmičenja, u kojem je snagu i veštinu u ručnom košenju žita odmerilo 30 risarskih parova.

9289_2.jpg 

Uz izražavanje zadovoljstva što je pšenica ove godine veoma dobro rodila, gradonačelnik Maglai je izjavio da je vidljivo postojanje ozbiljne zainteresovanosti i organizatora, i učesnika, i naših sugrađana da se tradicionalno „Takmičenje risara” organizuje na visokom nivou.

- Grad će i ubuduće podržavati ovakve manifestacije, jer su one naša prošlost, naša budućnost i naša tradicija koja se mora sačuvati – poručio je Jene Maglai.

Posle nadmetanja u ručnom košenju, prikazana je vršidba na starim mašinama, rad samorukovetačice i samovezačice sa konjskom i traktorskom vučom, oboravanje, vozidba i vršidba. Nastupili su i akteri „Dužijance malenih“ dečjom igrom na strnjici „Kasalisica“, a nastupila je i folklorna grupa HKC „Bunjevačko kolo”.

9289_3.jpg 

Novinu manifestacije, koja se održava od 1968. godine, predstavljalo je takmičenje u kuvanju tradicionalnog jela tarane.

Organizator manifestacije „Dužijanca 2015.“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop