Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Prijem za delegaciju Republike Hrvatske i predstavnike DSHV

10.07.2015.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai razgovarao je danas sa delegacijom Republike Hrvatske, koju je predvodio potpredsednik Sabora Željko Rajner, i predstavnicima Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV). Sastanak je upriličen povodom obeležavanja 25. godišnjice od osnivanja DSHV-a.

 9290_1.jpg

Gradonačelnik Maglai je, obraćajući se medijima posle prijema u Zelenoj sali Gradske kuće, izjavio da se  razgovaralo o temama koje se odnose na položaj hrvatske nacionalne zajednice u Subotici i izazovima sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatske i ostalih manjinskih zajednica.

- Visokoj delegaciji iz Republike Hrvatske predočili smo sve te probleme i nadam se da ćemo i dalje zajednički sarađivati u rešavanju tih problema. Posebno mi je drago što smo dodirnuli teme koje su zaista od bitnog značaja za perspektivu i opstanak manjinskih zajednica na ovim prostorima i verujem da će u budućnosti i predstavnici Republike Hrvatske imati ozbiljno razumevanje za svoju manjinsku zajednicu u ovim segmentima - istakao je Jene Maglai.   

Željko Rajner je rekao da se nada da će ubuduće saradnja između manjinskih zajednica u Vojvodini biti još bolja, da će saradnja sa većinskim narodnom biti daleko bolja i da je uveren da će Republika Hrvatska sa svoje strane učiniti sve da stanje i privredna situacija vezana za hrvatsku manjinu u Vojvodini budu bolji nego što je u ovom trenutku.

- Svedoci smo da mladi, školovani ljudi iz manjinskih zajednica odlaze u druge države, ostaju tamo i ne vraćaju se. To je veliki problem, jer upravo ona intelektualna elita koja bi trebalo da garantuje budućnost svake zajednice, pa tako i manjinskih zajednica, napušta svoju matičnu zemlju i traži srećniju budućnost u nekoj drugoj državi, osiromašujući tako onu sredinu iz koje odlaze. Verujem da će se hrvatskim investicijama i u Vojvodini taj negativni trend preokrenuti i da će oni najbolji i najsposobniji mladi iz hrvatske zajednice ostajati u Vojvodini, jačajući, istovremeno, i tu zajednicu, i Vojvodinu, i Srbiju – naglasio je Željko Rajner.

Predsednik DSHV, Petar Kuntić, je rekao da se nada da će otvaranjem poglavlja na putu Srbije ka Evropskoj uniji započeti i ozbiljno rešavanje pitanja nacionalnih manjina. On je, u tom smislu, izrazio uverenje da će Srbija na tom putu imati podršku Hrvatske, koja je od 1. jula 2013. godine punopravna članica Evropske unije.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop