Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

U fabrici „Fidelinka Skrob” rešeno prečišćavanje otpadnih voda iz industrije

14.07.2015.

Dugogodišnji problem prečišćavanja otpadnih voda nastalih u procesu proizvodnje u fabrici „Fidelinka Skrob” d.o.o. Subotica – u stečaju, rešen je uvođenjem prečistača u proizvodni proces. Puštanju u rad ovog postrojenja danas su prisustvovali gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i koordinator poslovanja u „Fidelinka Skrobu” Žana Šaranović sa saradnicima.

9306_1.jpg 

Za prečišćavanje otpadnih voda naše industrije odabrali smo membransku separacionu tehnologiju, modernu tehnologiju novijeg datuma, izjavila je Žana Šaranović, i navela da se ta tehnologija sastoji u tome da se napojna smeša, to jest otpadna voda, razdvaja na dve frakcije.

- Jedna je lakša, takozvana čistija frakcija ili permeat, koja bi u prvoj fazi našeg procesa proizvodnje, odnosno prečišćavanja otpadne vode, išla direktno u recipijent, jer će po svom kvalitetu zadovoljavati sve parametre koji su propisani Odlukom o javnoj kanalizaciji. Druga frakcija iz procesa prečišćavanja je takozvani retentat, ili koncentrat koji zapravo stvara to organsko opterećenje. Retentat će se plasirati i za proizvodnju bioetanola u jednoj fabrici koja nas uspešno prati već pet godina u otkupu za njih te veoma važne sirovine – rekla je Žana Šaranović.

Prema njenim rečima, investicija je koštala oko četiri miliona dinara, a kapacitet prečistača je 90 kubnih metara vode na sat.

- Kupili smo polovan prečistač od fabrike 'Freš' iz Subotice koji smo svojim znanjem i iskustvom uspeli da uklopimo u naš proces proizvodnje. Kapacitet prečistača je 90 kubnih metara vode na sat, a mi prečistimo 90 kubnih metara vode na dan. Za sada će sva prečišćena voda ići direktno u recipijent, a u drugoj fazi prečišćavanja planiramo da deo te vode vraćamo u proces proizvodnje, čime bi se ostvarile ogromne uštede – kazala je Žana Šaranović.

9306_2.jpg 

Gradonačelnik Maglai je, tom prilikom, rekao da je rukovodstvo ove fabrike imalo razumevanja da investira u proces prečišćavanja otpadnih voda iz industrije.

- Mislim da je ovo lep primer da u Subotici imamo kompanije koje su društveno odgovorne, posebno ako uzmemo u obzir da je ova kompanija koja je u stečajnom postupku uspela da ostvariti toliku dobit da investira u ovaj vid društvene odgovornosti svoga rada. Nadam se da će i Grad, i JKP ’Vodovod i kanalizacija’ i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u budućnosti imati manje problema kada je reč o udarima na gradski prečistač – naglasio je Jene Maglai.

Lokalna samouprava je, dodao je, počela da izrađuje katastar zagađivača na teritoriji grada Subotice. Katastar se, kako je rekao, ne priprema da bi se privrednim subjektima uveli dodatni nameti već u cilju stvaranja kompletne baze podataka o tome čime se subotička privreda bavi i kakve se otpadne vode puštaju u javnu kanalizaciju, ali i da se privrednim subjektima pomogne da smanje pritisak na javnu kanalizaciju sa industrijskim otpadnim vodama koje nisu adekvatnog kvaliteta.

- Nadamo se da će svi privredni subjekti koji su dobili naše upitnike to zaista ozbiljno shvatiti i da će u narednom periodu preduzeti sve da svoje industrijske otpadne vode dovedu do takvog stanja da se mogu pustiti u javnu kanalizaciju, jer će sledeće godine početi kontrola rada svih privrednih subjekata. Ne bismo voleli da dođemo u situaciju da moramo da preduzimamo neke druge mere da bismo sačuvali i zaštitili i gradski prečistač i Palić – kazao je gradonačelnik Maglai.

9306_3.jpg

„Fidelinka Skrob” je jedini proizvođač pšeničnog skroba i vitalnog pšeničnog glutena u regionu. Fabrika izvozi 85 odsto svojih proteinskih proizvoda i proizvoda od skroba na tržišta Japana, Nemačke, Turske, Poljske, Češke, Slovačke i Malezije.Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop