Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Počeo 22. Festival evropskog filma na Paliću

18.07.2015.

Uručenjem priznanja „Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji jednom od najznačajnijih evropskih reditelja Roju Andersonu, iz Švedske, i domaćem sineasti Želimiru Žilniku, večeras je na palićkoj Letnjoj pozornici otvoren 22. Festival evropskog filma Palić.

9317_1.jpg 

Festival je zvanično otvorio Roj Anderson, nakon prijema prestižnog priznanja koje mu je uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović. Obraćajući se prepunom gledalištu, slavni švedski reditelj je, između ostalog, rekao da mu je velika čast da bude u društvu onih koji su pre njega dobili ovo priznanje i da prisustvuje ovom renomiranom evropskom festivalu koji podržava prave filmove, ukazuje na njihov značaj i lepotu, za razliku od brutalnih biznis filmova.

9317_2.jpg
Roj Anderson i Radoslav Zelenović

Želimiru Žilniku priznanje „Aleksandar Lifka“ svečano je uručila Mira Banjac, predsednica Saveta festivala. Naš proslavljeni reditelj je istakao značaj i veličinu festivala i napomenuo da je pre pet godina ovde dobio nagradu Undergraund spirit, a sada ovu koja je mejnstrim.

- Razmišljao sam, u čemu sam se to promenio. Tokom tih pet godina snimio sam četiri filma; jedan o našim radnicima, žrtvama tranzicije, o borbi protiv fašizma, o emigrantima... Teme kojima sam se bavio vremenom su postale mejnstrim. Nisam se ja promenio, nego je mejnstrim prišao bliže meni – rekao je Žilnik.  

9317_3.jpg
Mira Banjac i Želimir Žilnik

Prisutnima se u ime grada Subotice, osnivača Festivala, obratio gradonačelnik Subotice Jene Maglai. On je naglasio da su trajanje i konstantan razvoj tokom godina jedna od najznačajnijih odlika Festivala, a podvukao je i jednu crtu Festivala od pre skoro dve decenije.

- Tokom prve dekade Festival je, osim svetskih premijera koje su sa Palića direktno ulazile u bioskopsku distribuciju, bio prvenstveno usmeren ka domaćoj i regionalnoj kinematografiji i tako bio prva tačka susreta tada zaraćenih zemalja. Ovaj podatak se često zanemaruje, ali se radi zaista o hrabrom poduhvatu sa ciljem negovanja kulturnih različitosti susednih zemalja uprkos političkim nesuglasicama – rekao je gradonačelnik Maglai.

9317_4.jpg
Jene Maglai

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić je istakao da već od samog pojma evropski festival očekuje ozbiljniji i lepši program na Paliću, kao i da Festival u pravom smislu nosi umetničku poruku koju film u sebi i treba da ima.

9317_5.jpg
Slaviša Grujić

Tokom ceremonije svečanog otvaranja predstavljen je i žiri Festivala koji će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade „Zlatni toranj” za najbolji film i „Palićki toranj” za najbolju režiju.

Festival je počeo švedskim ostvarenjem „Život posle“ Magnusa van Horna, a do 24. jula, koliko pod sloganom „Evropski san“ manifestacija traje, biće prikazano više od 90 filmova u devet programskih celina, u nekoliko bioskopskih prostora na Paliću i u Subotici.

Izvršni producent je Otvoreni univerzitet, a Festival su podržali grad Subotica, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja i brojni pokrovitelji.


Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop