Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

F

Franjevačka crkva, građena od 1730. do 1736. godine, najstarija je crkva u Subotici.
Svoj današnji izgled je poprimila 1901. godine i predstavlja monumentalno zdanje u stilu neoromanike.

Filmski festival Palić je međunarodni filmski festival osnovan 1992. godine od strane Opštine Subotica. Od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala, izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. godine i svog desetog izdanja palićki festival postaje Festival evropskog filma i iste godine dobija članstvo u Evropskoj koordinaciji filmskih festivala. Ova ideja je potvrđena kroz naredne tri godine postojanja i danas je Festival evropskog filma Palić jedan od najznačajnijih festivala u regionu i jedan od retkih u svetu sa 100% evropskim sadržajem.
Festival se održava svake godine u mesecu julu, a nagrade koje se dodeljuju su: Aleksandar Lifka, Zlatni toranj, Palićki toranj, Underground Spirit i Specijalna nagrada žirija.

Fidelinka: Sa šest decenija tradicije, AD „Kompanija Fidelinka“ je lider na tržištu prehrambenih proizvoda Srbije i regiona.
Brend Fidelinka poznat je po vrhunskom kvalitetu, konkurentnim cenama i bogatom asortimanu. Sve to rezultira dominantnim tržišnim učešćem u zemlji i, što je najvažnije od svega, brojnim zadovoljnim i veoma lojalnim potrošačima. Misija „Fidelinke“ jeste konstantno stvaranje proizvoda na bazi pšenice vrhunskog kvaliteta, uz zadržavanje izuzetnog odnosa kvalitet/cena putem primene efikasnih proizvodnih i marketing sistema, sa ciljem zadovoljavanja potreba masovnog tržišta, a vizija da postane lider na regionalnom tržištu brašna i testenine.

„Fontana“ je restoran na Paliću, smešten u Vikend naselju, koji svojom bogatom ponudom i kvalitetom u pripremi raznovrsnih jela i pića iz godine u godinu pruža zadovoljstvo sve većem broju posetilaca. Restoran nudi domaću kuhinju dopunjenu ribljim specijalitetima.

Feliks, Lajko je savremeni muzičar i kompozitor. Rođen je 17. decembra 1974. u Bačkoj Topoli, a deo života proveo i u Subotici. Svira violinu, citru, tradicionalne žičane instrumente zastupljene u Panoniji.